Suroviny
- Růžičková kapusta 500 g
- slanina (anglická nebo ještě lépe tyrolský špek) 100–120 g
- sušené švestky, zbavené pecky 100 g
- Šalotka 100 g
- čerstvé chilli papričky (nejlépe thajské chilli nebo Habanero) 2 ks
- krémové balzamiko
- hrubozrnná mořská sůl
- Olivový olej 2 lžíce
U tohoto salátu potřebujete trochu trpělivosti na začátku, ale samotné vaření trvá pouze v řádu pár minut. Odměnou vám pak bude fantastická kombinace, vytěsněné negativní vzpomínky a neuvěřitelný chuťový zážitek.
Zorientujte se v druzích chilli papriček v obsáhlém článku:
Článek
Chilli – široká paleta chutí i pálivosti
Poslední dobou se u nás začíná těšit větší oblibě plodina veskrze exotická, avšak ne úplně neznámá. Mnozí ji opěvují a neumějí si bez ní představit téměř každé jídlo,...
Postup přípravy
- Pod studenou vodou omyjte kapustu, odřízněte spodní část, která drží lístky pohromadě, a ty následně opatrně oloupejte, chce to trochu trpělivosti, ale výsledek stojí za to. Zůstane vám malé „srdíčko“, které můžete použít třeba do polévky.
- Šalotku nakrájejte na jemné plátky, špek a sušené švestky na kostičky.
- Na rozpálené pánvi s olivovým olejem restujte po dobu dvou minut šalotku a slaninu. Přidejte nakrájenou chilli papričku a sušené švestky, opět dvě minuty restujte, vložte lístky kapusty, krátce prohoďte, zakapejte dle chuti balzamikem, ale nenechávejte ji na pánvi déle než minutu.
- Vložte na talíř, dle chuti posypte několika krystalky hrubozrnné mořské soli a užívejte si báječné kombinace slaniny, švestek, chilli a růžičkové kapusty, která snad získá místo ve vašem srdci i jídelníčku. Podávejte ideálně s čerstvým bílým pečivem.