Domácí chléb
- hladká mouka 2 hrnek
- žitná mouka 1 hrnek
Špenátový salát
- žampion 5 g
- uzená slanina 200 g
- parmezán 1 g
- balzamikový ocet
- olivový olej
Postup přípravy
Předkrm
Salát z čerstvého špenátu podávaný v parmazánovém košíčku, domácí chléb
Ingredience – špenátový salát:
500 g listového špenátu250 g cherry rajčátek5 žampionů200g uzené slaninyparmazánsůlbalsamicový ocetolivový olej
Ingredience – domácí chléb:
2 hrnky hladké mouky1 hrnek žitné mouky1 lžička sušeného droždí 2lžičky soli2 lžičky drceného kmínu
Postup:
Parmazán nastrouháme na hrubém struhadle. Rozpálíme teflonovou pánev, na kterou dáme kopku parmazánu, necháme roztéct, poté obrátíme a opečeme z druhé strany. Přes skleničku tvarujeme košíček.Čerstvý špenát několikrát důkladně omyjeme a natrháme na menší kusy. Uzený bok nakrájíme na nudličky, osmažíme dozlatova a na konec přidáme žampiony.Špenát, uzený bok, rozpůlená cherry rajčátka a žampiony vložíme do větší mísy, zalijeme kvalitním olivovým olejem, zakápneme balsamikovým octem, osolíme a vše opatrně promícháme.
Domácí chléb:
Do zamíchané směsi nalijeme 1,5 hrnku vody (přiměřeně, raději hustší konzistence, lépe se s těstem pak dál pracuje) a uděláme těsto.Přikryté v míse necháme kynout 8–12 hodin.Těsto vyndáme na pomoučený vál a gumovou stěrkou nebo pomoučenýma rukama roztaháme na placku cca 2–4cm tlustou. Necháme 15 minut odpočívat. Těsto přeložíme na třetiny „svrchu a zespodu“ a na třetiny „zleva a zprava“. Necháme 30minut zakryté utěrkou odpočívat. Poté ještě dalších 30minut, ale to už si zapneme troubu na 230°C a tu druhou půlhodinu v ní necháme nahřát pekáč s pokličkou. Přendáme těsto do horkého pekáčku. Můžeme něčím posypat. Pečeme 30minut při 230°C. Pak sundáme pokličku a pečeme ještě dalších 15minut.