Suroviny
Prima tip: Červenou quinou seženete v drogeriích DM nebo v prodejnách se zdravou výživou. Nahradit ji můžete i světlou variantou quinoy.
Další recepty z quinoy najdete ve speciálu:
Odkaz
Quinoa je hit!
Quinoa (merlík čilský) je rostlina pocházející z Jižní Ameriky. Její semena jsou přímo pokladnicí zdraví prospěšných látek, navíc se skvělou chutí. Vyzkoušejte ji s našimi...
Postup přípravy
- Dýni Hokkaido očistěte a odstraňte semínka (nemusíte ji loupat), nakrájejte ji na větší kostky, stejně jako lilek. Cibule nakrájejte na klínky, mrkev a pastiňák na proužky a česnek na hrubé plátky. Vše dejte do pekáčku, který jste vyložili pečicím papírem. Zalijte štědře olivovým olejem, zakápněte balzamikovým octem, dochuťte solí, pepřem a oblíbeným indickým kořením (masala nebo kari). Přidejte nahrubo nasekanou šalvěj a tymián. Dejte do trouby předehřáté na 180 ˚C a pečte asi 35 minut, občas promíchejte a posledních 5 minut zagrilujte.
- Mezitím si připravte quinou. Nejprve ji v jemném cedníku důkladně propláchněte horkou vodou, aby se zbavila hořkosti. Do menšího kastrolku dejte vařit vodu, jakmile začne vřít, vsypte do ní quinou a půl lžičky soli. Jakmile se voda začne znovu vařit, stopněte si 15 minut. Poté hrnec odstavte, mezi hrnec a pokličku vložte papírovou kuchyňskou utěrku a nechte ještě 5 minut dojít. Poté quinou načechrejte vidličkou.
- Až bude zelenina dopečená, smíchejte ji s připravenou quinoou, případně dochuťte. Můžete přidat nasekanou hladkolistou petrželku nebo přidat opražené kešu oříšky.