Suroviny
- sójová omáčka 6 lžic
- chilli omáčka 1 lžička
- citronová šťáva 1 lžíce
- cuketa 2 ks
- žampiony 225 g
- žlutá paprika 1 ks
- olivový olej 2 lžíce
- rýže (arborio) 225 g
- zeleninový vývar 900 ml
- strouhaný parmazán 25 g
- rukola
Postup přípravy
- Smíchejte sójovou omáčku, chilli omáčku a citronovou šťávu. Nalijte na cuketu, žampiony a papriky a odložte stranou.
- V pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje a obalte v něm rýži. Po chvíli přidejte vývar, pouze tolik, aby byla rýže ponořená, a mírně vařte. Rýži pravidelně míchejte a vždy nechte tekutinu vstřebat, než přilijete další dávku vývaru. Po 25 minutách nebo až bude rýže na skus odstavte pánev z plotýnky a vmíchejte parmazán.
- Rozehřejte pánev wok a na lžíci oleje restujte marinovanou zeleninu (bez marinády) přibližně 3 minuty. Poté přidejte zbývající marinádu a restujte další dvě minuty. Do hotové zeleniny vmíchejte rýži a směs naservírujte do misek. Ozdobte listy rukoly.
- PRIMA TIP: Na přípravu tohoto rizota je vhodná rýže typu arborio, případně carnaroli, které mají lepší schopnost absorbovat tekutinu a uvolnit škrob a jsou lepkavější než dlouhozrnné varianty.