Suroviny
- brambory 500 g
- pórek 2 ks
- cibule 1 ks
- máslo 2 lžíce
- hovězí vývar 1 l
- řeřicha 4 hrnky
- křepelčí vejce 5 ks
- houska 2 ks
- smetana ke šlehání 500 ml
- muškátový oříšek 1 lžička
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup přípravy
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kousky. Očistíme pórek a nakrájíme ho na kolečka. Oloupeme a pokrájíme cibuli. V hrnci rozpustíme máslo a cibulku na něm necháme zesklovatět. Přisypeme pórek, který osmahneme, a přidáme brambory. Zalijeme vývarem a přikryté vaříme asi 20 minut doměkka.
Ostříháme vyrašené řeřichy. Několik snítek necháme na ozdobu, zbytek bylinek vhodíme do polévky a 15 minut vaříme. Křepelčí vajíčka dáme do vody a uvaříme je natvrdo. Po deseti minutách varu je zchladíme a oloupeme skořápky. Vajíčka rozkrojíme. Housky nakrájíme na kostičky a dokřupava je osmažíme na lžíci másla.
Uvařenou polévku rozmixujeme na kaši a ještě propasírujeme přes síto. Krém zjemníme napůl ušlehanou smetanou a ještě jednou prohřejeme. Polévku nalijeme do talíře, vložíme dvě půlky vajíčka, krutóny, zakápneme olivovým olejem a ozdobíme řeřichou.