Najděte si recept
Na co máte chuť?

Zdravě a hravě: Mrkvový dort
Článek
15 receptů na nejlepší mrkvové moučníky
Suroviny (16 porcí)
Korpus:
- celozrnná špaldová mouka 300 g
- Kypřicí prášek 2 lžičky
- mletá skořice 1 lžíce
- mletý muškátový oříšek 1 lžička
- mleté vlašské ořechy 100 g
- vanilkový extrakt 1 lžička
- kokosový olej 150 ml
- Vejce 3 ks
- Jogurt 100 g
- Med 70 g
- Mléko 150–200 ml
- mrkev 250 g
- Sůl
Poleva:
- Tvaroh 200 g
- Smetanový sýr 200 g
- Med 2 lžičky
Postup
- Troubu předehřejte na 175 °C.
- Do větší mísy prosejte mouku s práškem do pečiva a skořicí. Přidejte muškátový oříšek, vlašské ořechy, sůl a promíchejte. V jiné míse smíchejte vanilkový extrakt, vejce, kokosový olej, jogurt, med a mléko. Obsah obou mis spojte za přidání nastrouhané mrkve.
- Všechny suroviny zpracujte a těsto přelijte do kulaté formy (Ø 20 cm) vystlané pečicím papírem. Těsto dejte péct do předehřáté trouby, stáhněte teplotu na 165–175 °C a pečte 50–55 minut. Těsto vyzkoušejte špejlí – pokud je špejle po vytažení z těsta suchá, můžete korpus vyndat z trouby. Korpus nechte vychladnout na mřížce. Mezitím vyšlehejte tvaroh, smetanový sýr a med.
- Vychladlý korpus rozřízněte, potřete polovinou polevy a druhou polovinu rozprostřete na vrch dortu.
PRIMA TIP:Z uvedeného receptu můžete rovněž připravit muffiny. Těsto rozdělte do 12 košíčků a dejte zapéct na 30–35 minut. Poté nechte chvíli vychladnout a pomažte připravenou polevou.
Jíme zdravě s Fitrecepty II.
Je to jen pár měsíců, co trojice studentů Petr Novák, Barbora Kravková a Barbora Hlubučková uvedli na trh svoji kuchařku zdravých receptů, a již tu máme druhý díl. Stejně jednoduché, lákavé a přitom vymazlenější. Taková je kuchařka Jíme zdravě s Fitrecepty II. Na pultech knihkupectví se objeví 10. listopadu za cenu 399 korun. A co nového v ní najdete?
Členění kategorií je hodně podobné. Najdete tu opět Snídaně a svačiny, Polévky, Obědy a večeře, Pomazánky a nově Zdravé mlsání, Nápoje a saláty – a taky Vánoční laskominy. Autoři vyslyšeli přání fanoušků a přidali víc slaných snídaní a dobrot a také víc receptů s masem. Celkem jde o 123 lahodných receptů.
“I tentokrát jsme recepty vymýšleli tak, aby byly zdravé a jednoduché na přípravu. Těšte se na větší rozmanitost ingrediencí a postupů. I když jsme byli trošku odvážnější, pořád jsme dbali na to, aby byly suroviny dobře dostupné a postupy zvládl každý. Všechna jídla, která uvidíte na obrázcích, jsme přitom připravovali a fotili v normální kuchyni s běžným vybavením. A když jsme to zvládli my, zvládnete to taky!” připomíná za všechny tři autory hlavní devízu studentské kuchařky Petr Novák.