Suroviny
- žampiony 500 g
- šalotka 3 ks
- česnek 2 stroužky
- máslo
- drcený kmín 1 lžička
- muškátový oříšek
- sušený rozmarýn
- smetana ke šlehání (33 %) 250 ml
- vývar 300 ml
- olivový olej
- špenát (čerstvý ) 2 hrsti
- citron
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Nasekejte žampiony na kousky (hrst jich nechte stranou), šalotky nadrobno, česnek prolisujte či utřete se solí.
- V hrnci rozpalte lžíci másla a usmažte na něm šalotky dozlatova. Přihoďte žampiony, promíchejte a po minutce (celou dobu na mírném plameni, máslo se rádo připaluje) přidejte kmín, špetku muškátu a rozmarýnu, promíchejte a chvilku nechte restovat.
- Přilijte vývar (i voda když tak postačí), osolte, lehce opepřete a 10 minut vařte.
- Mezitím vedle na pánvičce nechte zavadnout špenát: Nejdřív ho trochu natrhejte, na pánvičce rozpalte lžíci olivového oleje a na něj nasypte špenátové listy. Osolte, přidejte česnek, chvilku míchejte, potom vypněte plamen, dochuťte pár kapkami citronu a nechte špenát na pánvičce dojít.
- Zbytek žampiónů nakrájejte na tenké plátky a trošku posolte. Špenát nechte zatím stranou vedle v mističce, na pánvi zatím rozpalte oříšek másla a orestujte na něm žampiony dozlatova.
- Do polévky vmíchejte smetanu, nechte ještě minutku probublat, ať se všechny chutě hezky spojí, ochutnejte a případně dochuťte.
- Polévku nalijte do misky, navrch naservírujte lžíci špenátu, pár kapek olivového oleje a opražené žampiony.