Suroviny
- olivový olej 1 lžíce
- cibule (nakrájená najemno) 1 ks
- strouhanka 40 g
- sušené meruňky (nakrájené nahrubo) 40 g
- piniové oříšky (lehce opražené) 25 g (1 balení)
- petrželka (posekaná) 2 lžíce
- sůl
- pepř
- vejce (prošlehané) 1 ks
Vepřové
- vepřová pečeně (očištěná) cca 900 g
- olivový olej 1 lžíce
- bílé víno 100 ml
Omáčka
- hladká mouka 2 lžičky
- kuřecí vývar 400 ml
- řecký jogurt 3 lžíce
- hrubozrnná hořčice 1 lžíce
- sůl (,)
- pepř
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Na pánvi lehce rozehřejte olej a restujte cibuli 4–5 minut doměkka. Ve velké míse smíchejte strouhanku, meruňky, piniové oříšky, petrželku a koření. Přisypejte orestovanou cibulku a vmíchejte vejce.
- Rozdělte vepřové na polovinu, vytvořte v obou kusech kapsu a naplňte připravenou směsí. Oba kusy masa dejte k sobě a převažte provázkem, aby vše drželo pohromadě.
- Rozehřejte olej v pánvi, poté vložte připravené vepřové a zatáhněte dohněda ze všech stran. Přendejte do pekáče, zalijte vínem a pečte v troubě asi 1 hodinu. Jakmile je maso hotové, přendejte ho na nahřátý talíř, zakryjte alobalem a udržujte v teple.
- Pekáč se šťávou z masa přendejte na plotnu a vmíchejte do ní mouku. Postupně přilévejte vývar a povařte asi 5 minut, omáčka by měla začít houstnout. Přidejte jogurt, hořčici a dochuťte.
- Vepřové nakrájejte na plátky a podávejte s připravenou omáčkou.