Najděte si recept
Na co máte chuť?

Velikonoční nádivka s kopřivami a špenátem
Nádivka s uzeným masem je tradiční velikonoční pokrm, do kterého patří spousta zeleného lupení včetně mladých výhonků kopřiv. Nakombinujte je s mladým špenátem, a pokud najdete, tak můžete přidat i nasekaný medvědí česnek.
do 1 hodiny
4–6 porce
Suroviny (4–6 porce)
- toustový chléb 280 g
- polotučné mléko 400 ml
- vepřové sádlo nebo olej 1 lžíce
- uzená krkovice 400 g
- Šalotka 1 ks
- čerstvé mladé kopřivy 100 g
- baby špenát 100 g
- žloutky 6 ks
- majonéza (např. Hellman´s) 3 lžíce
- bílky z čerstvých vajec 6 ks
- Sůl 1 lžička
- špetka muškátového oříšku
- čerstvě namletý pepř
- pltkové mandle 1 hrst
- řepkový olej na restování + na vymazání formy
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Troubu rozehřejte na 200 °C. Toustový chleba nakrájejte na stejně velké kostičky, vložte na plech a dejte vysušit do trouby na cca 5 minut. Poté toustový chleba přendejte do větší mísy a zalijte mlékem.
- Uzenou krkovici nakrájejte na malé kostičky cca 5 x 5 mm. Olej nebo sádlo rozpusťte na pánvi a opečte na něm krkovici. Opečenou krkovici nechte bokem vychladnout. Na druhé pánvi zahřejte olej a orestujte nadrobno nakrájenou šalotku. Přidejte kopřivy, špenát a nechte rychle zavadnout. Stáhněte ihned z plamene a nechte vychladnout.
- Žloutky smíchejte s majonézou, solí, muškátovým oříškem a pepřem. Směs přidejte k toustovému chlebu spolu s opečenou krkovicí a zavadlým špenátem s kopřivami. Dobře vše promíchejte.
- Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu, který opatrně zapracujte k toustovému chlebu. Formu na nádivku vymažte máslem a těsto do ní přendejte. Posypte plátkovými mandlemi, vložte do trouby a pečte 30 minut.
Velikonoční nádivka s kopřivami a špenátem; foto: archiv Hellmann´s