Najděte si recept
Na co máte chuť?

Vanilkový dort s borůvkami
Nebudeme vám lhát. Tenhle dort je trochu náročnější a zabere vám nějaký čas. Ale rozhodně stojí za to se do jeho přípravy pustit. Takže žádné strachy a s chutí do toho!
do 2 hodin
1 dort porce
Suroviny (1 dort porce)
- Vejce 5 ks
- Slunečnicový olej 45 ml
- hnedý cukr 130 g
- vanilkový lusk 1 ks
- polohrubá mouka 150 g
- Soda 3/4 lžičky
Na pusinky:
- Bílek 2 ks
- Sůl 1 špetka
- cukr krupice 140 g
- Potravinářské barvivo
Na marcipánové kuličky:
- jemně mleté mandle 100 g
- cukr moučka 100 g
- Bílek 1/2 ks
Na krém:
- čerstvé borůvky 500 g
- hnedý cukr 250 g
- vanilkový lusk 1/2 ks
- citronová štáva 2 lžíce
2. fáze krému:
- Žloutek 3 ks
- hnedý cukr 1 lžíce
- vanilkový lusk 1 ks
- hladká mouka 70 g
- plnotučné mléko 300 ml
- Máslo 25 g
3. fáze krému:
- Mascarpone 250 g
- ušlehaná 40% šlehačka 150 ml
- čerstvé borůvky 125 g
Na dokončení:
- Mascarpone 500 g
- ušlehaná 40% šlehačka 200 ml
- cukr moučka 2 lžíce
- čokoláda min. 70% 100 g
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Bílky s cukrem vyšlehejte jedním směrem do husté pěny. V druhé míse vyšlehejte žloutky s vanilkovými zrníčky do pěny a postupně zašlehávejte olej. Vaječnou směs za stálého míchání vlijte do sněhu, přidejte prosátou mouku se sodou a promíchejte. Dejte do předem vymazané formy vyložené pečicím papírem a pečte na 180 °C přibližně 40 minut. Zkuste test špejlí. Upečený korpus nechte 10 minut chladnout ve formě, poté ho vyjměte a chlaďte na mřížce.
- Pusinky: ve vodní lázni vyšlehejte vše do husté lesklé pěny. Předehřejte troubu na 140 °C. Na vnitřní stranu trezírovacího sáčku štětečkem či špejlí namočeném v barvivu udělejte pár čárek a sáček naplňte sněhem. Na plechu s pečicím papírem tvořte pusinky, vložte do trouby, stáhněte teplotu na 105 °C a sušte v troubě přibližně hodinu a nebo je tam nechte přes noc dosušit s pootevřenými dvířky.
- Marcipánové kuličky: veškeré ingredience smíchejte dohromady, když směs bude ještě "mokrá", přidávejte moučkový cukr. Obarvěte barvivem.
- Krém: z borůvek si na široké pánvi udělejte džem. Vsypte vše na pánev a při střední teplotě nechte probublávat a občas zamíchejte. Až se objem zmenší zhruba na polovinu, zvyšte teplotu a za stálého míchání vařte do zhoustnutí, přidejte citronovou šťávu, chvíli povařte, dejte do horkou vodou vypláchnuté sklenice a nechte vychladit.
- 2. fáze krému: do menšího hrnce dejte žloutky, vydlaban8 zrníčka z lusku a zbytek lusku, cukr a promíchejte, přidejte polovinu mléka a za stálého míchání přiveďte téměř k varu. Lusk vyndejte. Mouku si rozšlehejte se zbývajícím mlékem, aby v ní nebyly hrudky a za stálého míchání vlijte do vaječné směsi. Utvoří se vám hustá kaše, odstavte, přidejte máslo a dejte vychladit.
- 3. fáze krému: rozšlehejte vanilkový krém, přidejte mascarpone a již nešlehejte (jinak by se mascarpone srazilo (s tím mám velké zkušenosti), jen promíchejte metličkou či vařečkou a přidejte šlehačku.
- Do dvou třetin krému zamíchejte borůvkový džem. Dvě lžíce borůvkového krému si dejte stranou.
- Dokončení: korpus opatrně nařízněte kolem dokola nožem a nití ho dořežte. Takto se vám povedou krásně rovné díly. Na dva díly dejte borůvkový krém a na třetí jen vanilkový, který poklaďte čerstvými borůvkami, na které opatrně dejte zbytek borůvkového krému. Korpusy dejte každý zvlášť vychladit do lednice. Vychlazené korpusy složte na sebe s vanilkovým krémem doprostřed a potřete slabou vrstvou krému na dokončení a dejte vychladit. Potřete další vrstvou, konečnou, a polijte rozpuštěnou čokoládou. A už jenom zdobte, tu pusinku, tam kuličku a nebo čerstvé borůvky!
Vanilkový dort s borůvkami, foto: Kitchen and the City
Představujeme Kitchen and the City!
Petra je máma dvou dospělých dcer a dvou pubertálních staffordů, která se provařila až ke svému blogu Kitchen and the City.
Miluje jednoduchou a rychlou kuchyni, ráda experimentuje s českou i světovou kuchyní a v její ledničce vždycky najdete čerstvé suroviny a její tolik oblíbené chilli papričky.
Díky tomu, že se o své recepty ráda podělí, se vy můžete těšit na stálý přísun inspirace prošpikované zkušenostmi, kořeněné enthusiasmem a marinované láskou.
Foto portrétu: Benedikt Renč