Suroviny
- pohanka 200 g
- sůl
- mrkev 1 ks
- brambory 1 kg
- uzené maso 250 g
- česnek 4 stroužky
- cibule 1 ks
- majoránka 1 vrchovatá lžička
- bílé kysané zelí 500 g
- brynza (nebo jiný chuťově výrazný sýr (např. čedar)) 200 g
Magickou přitažlivost večeře můžete ještě podtrhnout uzeným masem, kysaným zelím a sýrem. V ideálním případě samozřejmě brynzou.
Postup přípravy
- Pohanku přeberte, propláchněte v cedníku, vsypte do menšího kastrůlku a zalijte 500 ml vroucí vody. Osolte a pod pokličkou zvolna povařte 5 minut. Odstavte, neodkrývejte a nechte stát 15 minut. Pohanka by měla změknout, nabýt na objemu a vstřebat všechnu vodu.
- Zatímco se vaří pohanka, oloupejte mrkev a brambory. Brambory nakrájejte na kostky velikosti sousta, mrkev na 3–4 špalíčky. Obojí vařte společně v osolené vodě doměkka zhruba 10 až 12 minut.
- Uzené maso nakrájejte na kostičky, česnek nadrobno a cibuli nahrubo. Do pánve vhoďte nejprve maso, podlijte jednou lžící vody a na středně silném stupni zahřívejte, až pustí tuk. Pokud použijete libové maso, přidejte 1 lžíci sádla. Zvyšte teplotu a maso krátce osmahněte, aby místy zezlátlo. Vsypte cibuli a česnek, snižte na střední stupeň a za občasného promíchání nechte změknout a zesklovatět.
- Uvařenou mrkev vyjměte, nakrájejte na kostičky a přidejte k uzenému masu. Brambory slijte a rozšťouchejte nahrubo. Promíchejte dušenou pohanku s majoránkou, směs s uzeným masem, šťouchané brambory a okapané, případně i propláchnuté kysané zelí, bylo-li příliš kyselé. Rozdělte na talíře, posypte rozdrobenou brynzou nebo strouhaným sýrem a podávejte.