Suroviny
- špaldová hladká mouka 170 g
- pohanková mouka 130 g
- mléko (ovesné ) 300 ml
- droždí (čerstvé ) 30 g
- Kokosový olej (nebo ghí) 125 g
- med 4 lžíce
- vejce 2 ks
- sůl špetka
Malinová omáčka
- maliny 100 g
- portské víno 50 ml
- med 2 lžíce
- voda 1 lžíce
Postup přípravy
- Do menšího rendlíku nalijte část ovesného mléka a lehce zahřejte. Do teplého mléka rozdrobte droždí, přidejte špetku mouky a nechte vzejít kvásek.
- Kokosový olej nebo ghí rozpusťte.
- Do velké mísy prosejte všechnu mouku. Přidejte zbylé mléko, žloutky (bílky dejte bokem), vzešlý kvásek, rozpuštěný olej, med a špetku soli. Dobře promíchejte a dejte na teplé místo odležet alespoň hodinu.
- Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu a opatrně zapracujte do vykynutého těsta.Ve vaflovači tvořte jednotlivé vafle. Hotové je pak odkládejte ideálně na mřížku, aby nezvlhly.
- Do menšího rendlíku dejte všechny ingredience na omáčku a zahřejte. Vše společně rozšlehejte ponorným mixérem.
- Vafle servírujte ideálně ještě teplé s malinovou omáčkou z portského vína a ovocem.
Vafle s malinovou omáčkou z portského vína 2 Zdroj: Kitchen Story