Suroviny
- uzené maso (mohou být i žebra) 750 g
- Bobkový list 2 ks
- černý pepř 5 kuliček
- nové koření 2 kuličky
- Kroupy 250 g
- Sádlo 2 lžíce
- Cibule 1 ks
- brambory 2 ks
- mrkev 1 ks
- Petržel 1 ks
- Majoránka 1 lžíce
- Sůl
- nasekaná petrželka
Recept
Uzená polévka s praženou krupicí
Tuto polévku s výraznou chutí si můžete připravit jen tak, jako součást víkendového oběda nebo využít uzený vývar a část masa, které vaříte pro jiný pokrm.
Postup přípravy
- Na menší kousky nakrájené uzené maso vložte do hrnce, zalijte 2 l vody, přidejte bobkové listy, kuličky pepře a nové koření. Vařte asi 45 min.
- Mezitím nakrájejte cibuli na malé kousky a osmažte ji na sádle. Oloupejte a nakrájejte na kostičky také brambory, mrkev a petržel.
- Propláchnuté kroupy vhoďte do hrnce, kde se vaří uzené maso. Po 5 minutách vhoďte osmaženou cibulku a nakrájenou zeleninu, osolte, přidejte majoránku a vařte do změknutí asi 15 min.
- Dávejte na talíř a ozdobte nasekanou petrželkou.