Korpus
- vejce (žloutky + z bílků ušlehat sníh) 4 ks
- moučkový cukr 4 lžíce
- olej 1 lžíce
- polohrubá mouka 4 lžíce
- kakao 1 lžíce
Krém
- tučný tvaroh 750 g
- moučkový cukr 150–180 g
- máslo 200 g
- jahody 300 g (i více)
Poleva
- čokoláda na vaření 60 g
- máslo 50 g
- mléko 1 lžíce
Postup přípravy
- Nejprve připravte těsto na korpus. Žloutky, cukr a olej vyšlehejte do pěny a za stálého šlehání přisypejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Lepší je to přes sítko, aby se nevytvořily hrudky.
- Do těsta postupně opatrně zapracujte sníh, jen tak lehce stěrkou. Na dno dortové formy o průměru 26 cm upevněte pečicí papír a vlijte těsto.
- Vložte do trouby rozpálené na 180 °C a pečte cca 15 minut. Můžete zkusit špejlí. Formu nechte trochu zchladnout a korpus vyndejte na mřížku, kde ho nechte vychladnout úplně.
- Pak opatrně sundejte pečicí papír a vložte korpus zpátky do formy. Teď vymíchejte krém. Rozpuštěné máslo vyšlehejte s tvarohy, je lepší přidávat je postupně, a s cukrem podle chuti. Krém navrstvěte na korpus, trošku s ním poklepejte o stůl.
- Jahody naskládejte na krém a vtlačte je do něj. Stěrkou krém urovnejte, aby byly jahody schované.
- Na polevu rozpusťte ve vodní lázni nalámanou čokoládu s máslem a nakonec vmíchejte lžíci mléka nebo smetany. Nalijte na dort a urovnejte.
- Dort vložte do lednice a nechte ztuhnout, nejlépe přes noc, ale minimálně na dvě hodiny. Ještě než čokoláda úplně ztuhne, odkrojte ji kolem dokola nožem nahřátým v horké vodě. Krájejte také nahřátým nožem.
Vyzkoušejte také recept na odlehčené Míša řezy podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE