Suroviny
- toustový chléb 1 balení (500 g)
- hrubá mouka 200 g + na podsypání
- moučkový cukr 150 g
- žloutek 4 ks
- máslo (změklé ) 100 g
- měkký tvaroh (plnotučný ) 500 g
Ovocná omáčka
- borůvky 1 hrnek
- maliny 1 hrnek
- vanilkový cukr (bio ) 1 ks
- třtinový cukr 2–3 lžíce
Tvarohový krém
- smetana ke šlehání (33%) 200 g
- měkký tvaroh (plnotučný ) 250 g
- třtinový cukr 1 lžíce
- mletá skořice 1 lžička
- citronová šťáva
- máta (čerstvá )
- moučkový cukr (na posypání)
Postup přípravy
- Okrájejte kůrky z toustového chleba, ty nepoužijete. Nalámejte chléb do mísy od robota.
- Přidejte mouku, cukr, žloutky, změklé máslo a tvaroh. Pomocí nástavce „hák“ nechte v robotu všechno smíchat, dokud nevznikne těsto. Chvilku to trvá.
- Mezitím svařte s troškou vody borůvky a maliny, pár si jich nechte na ozdobu, přidejte cukry podle potřeby. Pak rozmixujte ponorným tyčovým mixérem a můžete ještě propasírovat v hladkou omáčku.
- Vyšlehejte smetanu, postupně k ní přimíchejte tvaroh, cukr, skořici a dochuťte šťávou z citronu. Nechte v ledničce odpočinout.
- Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu. Z těsta odebírejte stejné díly, vytvarujte v dlani kuličky a ještě je zlehka obalte na pracovní ploše v mouce.
- Knedlíčky vařte, dokud nevyplavou, trvá to asi 6 minut, ale záleží na velikosti. Proto vždy ten první vyndejte, rozkrojte, a pokud je i uvnitř uvařený, můžete vyndat ostatní.
- Na talíře rozdělte ovocnou omáčku. Navrch dejte knedlíčky, ozdobte je tvarohovým krémem, přidejte ještě čerstvé ovoce, lístky máty a posypte moučkovým cukrem. Podávejte.