Suroviny
- máslová dýně cca 700 g
- olivový olej 2 lžíce
- mořská sůl
- pancetta 225 g
- cibule 1 ks
- těstoviny (např. fettuccine nebo špagety) 455 g
- smetana 1/4 hrnku
- máslo 1 lžíce
- šalvěj malý svazek
- pepř
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 190 °C. Dýni oloupejte a nakrájejte na asi centimetr široké plátky. Rozložte je na plech, zakápněte olivovým olejem a posypejte solí a pepřem. Trochu je pootáčejte, aby se obalily v oleji z obou stran. Dýni pečte doměkka a lehce ji i zkaramelizujte (cca 20–25 minut; zkontrolujte a obraťte po 10 minutách). Když je dýně hotová, vyndejte ji z trouby a vložte do mixéru – ten zatím dejte stranou.
- Rozehřejte pánev na středním plameni a přidejte kostičky pancetty. Restujte dokřupava a dohněda ze všech stran. Když je hotová, vysušte ji na papírové utěrce. Jen 2 lžíce výpeku z pánve si schovejte, ostatní můžete vylít. Ten na pánvi opět rozehřejte a přidejte cibuli. Restujte asi 15 minut (dokud nebude cibule lehce zkaramelizovaná a křupavá).
- Mezitím přiveďte k varu osolenou vodou v hrnci. Uvařte vybrané těstoviny podle návodu a sceďte – 1 hrnek vody z těstovin si uschovejte. Tu nalijte k dýni v mixéru, přidejte smetanu a rozmixujte na hladké pyré: smíchejte s uvařenými těstovinami.
- Těsně před podáváním rozpusťte na malé pánvi lžíci másla a smažte lístky šalvěje dokřupava asi 2 minuty. Těstoviny rozdělte na talíře, posypejte pancettou, zkaramelizovanou cibulkou a osmaženou šalvějí. Ihned podávejte.