Tarhoňa s pečenou zeleninou a slunečnicovými semínky
Zdroj: Klára Michalová
Tarhoňa s pečenou zeleninou a slunečnicovými semínky
Zdroj:
Klára Michalová
Tarhoňa je drobná těstovina oblíbená hlavně na Slovensku a v Maďarsku. Používá se jako příloha k omáčkám, zavářka do polévek, ale skvěle se hodí i pro přípravu těstovinových salátů. Zkuste ji smíchat s výbornou pečenou zeleninou a podávejte jako přílohu třeba ke grilovačce. Je to výborné jídlo horké i za studena, takže se hodí i jako jídlo do krabičky na cesty nebo do práce.
Postup přípravy
-
Na plech vyložený pečicím papírem dejte na kostky nakrájený lilek a cuketu, rajčátka překrojená na čtvrtky, cibule nahrubo a česnek na silnější plátky.
-
Zalijte štědře olivovým olejem a něžně balzamikovým octem, osolte, opepřete a dochuťte bylinkovou směsí koření. Promíchejte a rozprostřete zeleninu v jedné vrstvě.
-
Dejte do trouby předehřáté na 200 stupňů na 30 minut, občas promíchejte.
-
Mezitím do rozpáleného hrnce vsypte tarhoňu a nasucho ji asi 5 minut opékejte, až některé kuličky zezlátnou. Opatrně zalijte vroucí vodou (pozor, bude to hodně bublat), osolte a vařte podle návodu, aby byly těstoviny al dente. Sceďte a propláchněte studenou vodou. Nechte okapat.
-
Ve velké míse smíchejte uvařenou tarhoňu s upečenou zeleninou. Dochuťte solí a přimíchejte slunečnicová semínka a nasekanou petržel.
-
Podávejte hned teplé nebo nechte vychladit jako těstovinový salát.
Tarhoňa s pečenou zeleninou a slunečnicovými semínky 2
Zdroj: Klára Michalová
Tarhoňa s pečenou zeleninou a slunečnicovými semínky 2
Zdroj:
Klára Michalová