Suroviny
- lilek 1 ks
- cuketa (menší ) 2 ks
- rajčata (keříková rajčátka) 300 g
- červená cibule 2 ks
- česnek 6 stroužků
- olivový olej
- balzamikový ocet
- bylinky (bylinková směs koření (např. na grilovanou zeleninu))
- těstoviny tarhoňa 300 g
- slunečnicová semínka (pražená ) 1 hrst
- hladkolistá petržel 1 hrst
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Na plech vyložený pečicím papírem dejte na kostky nakrájený lilek a cuketu, rajčátka překrojená na čtvrtky, cibule nahrubo a česnek na silnější plátky.
- Zalijte štědře olivovým olejem a něžně balzamikovým octem, osolte, opepřete a dochuťte bylinkovou směsí koření. Promíchejte a rozprostřete zeleninu v jedné vrstvě.
- Dejte do trouby předehřáté na 200 stupňů na 30 minut, občas promíchejte.
- Mezitím do rozpáleného hrnce vsypte tarhoňu a nasucho ji asi 5 minut opékejte, až některé kuličky zezlátnou. Opatrně zalijte vroucí vodou (pozor, bude to hodně bublat), osolte a vařte podle návodu, aby byly těstoviny al dente. Sceďte a propláchněte studenou vodou. Nechte okapat.
- Ve velké míse smíchejte uvařenou tarhoňu s upečenou zeleninou. Dochuťte solí a přimíchejte slunečnicová semínka a nasekanou petržel.
- Podávejte hned teplé nebo nechte vychladit jako těstovinový salát.
Tarhoňa s pečenou zeleninou a slunečnicovými semínky 2 Zdroj: Klára Michalová