Stracciatella – tradiční římská polévka s vajíčkem

Moje hodnocení
4x

Ano, většina z nás si při tomhle slově vybaví zmrzlinu nebo jogurt, ale této typické římské polévce patří označení „strakatá“ či „cancourkatá“ prapůvodně. A nevztahuje se k čokoládě, ale k vajíčkům. Geniální lehounká polévka z pár ingrediencí, ale obrovským chuťovým nábojem, je co do obtížnosti přípravy až směšně snadnou záležitostí. A tak stojí a padá s tím, k čemu se římští labužníci modlí: dokonalými domácími surovinami.

4 porce
30 minut
italská

Suroviny

  • kuřecí vývar (domácí, co nejlepší) 1 litr
  • vejce (velká vejce) 4 ks
  • hladkolistá petržel 1 hrst
  • nastrouhaný parmazán 80 g
  • sůl
  • muškátový oříšek (nastrouhaný muškátový oříšek) 1 malá špetka
  • případně trocha citronové kůry a šťávy

Postup přípravy

  1. Vývar uveďte při středně vysoké teplotě do varu a pak teplotu snižte, aby vývar jenom lehce vřel. Je-li třeba, lehce ho osolte.
  2. V misce prošlehejte vejce s nastrouhaným sýrem.
  3. Vejce pomalu vlévejte do polévky a stále míchejte, aby se vytvořily jemné provázky, které daly polévce jméno. Už dál nevařte.
  4. Před podáváním dochuťte muškátovým oříškem a posypte nakrájenou petrželkou, a chcete-li, posypte citronovou kůrou a/nebo zakapejte šťávou, což dodá polévce zvlášť v létě svěžest.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty