Šťavnatá grilovaná zelenina
Zdroj: Marek Bartoš / Grilování
Šťavnatá grilovaná zelenina
Zdroj:
Marek Bartoš / Grilování
Moje hodnocení
31x
Nejen masem živ je člověk. Grilovaná zelenina je výborná jako příloha, ale obstojí i jako samostatný pokrm. Podávejte třeba s jednoduchým jogurtovým dipem s bylinkami.
4 porce
10 minut
Suroviny
červená paprika
2 ks
žlutá paprika
2 ks
bílá čekanka
2 puky
houby šitake nebo hnědé žampiony, bez nožiček
500 g
malé lilky
4 ks
male cukety
4 ks
zelený chřest, očištěný
500 g
menší zralá rajčata
8 ks
extra panenský olivový olej
140 ml
hladkolistá petržel, nadrobno nakrájená
2 lžíce
balzamikový ocet
40 ml
hrubá mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř
Postup přípravy
Přímá metoda — vysoký žár 230–320 °C
Z paprik odstraňte semeníky a papriky nakrájejte na kostičky. Čekanku rozkrojte po délce na osminky, houby, lilky a cukety na plátky nebo na kousky.
Gril rozehřejte na 230–320 °C. Papriky potřete olejem, osolte je a opepřete, rozložte na rošt a grilujte z každé strany 4 až 6 minut. Během grilování je ještě potírejte olejem, znovu zlehka osolte a opepřete. Přesuňte je na talíř.
Teď ogrilujte olejem potřenou čekanku, houby, lilky, cukety, chřest a rajčata (asi 3 až 6 minut). Během grilování zeleninu potírejte olejem, trochu ji osolte a opepřete.
Zeleninu vyskládejte na tác nebo velký talíř, znovu zakapejte olejem a nechte trochu vychladnout. Před podáváním ji posypte petrželí a zakápněte balzamikovým octem.
Zdroj receptu
Zdeněk Pohlreich
Taková normální kuchařka
Každá správná grilovací párty je neodmyslitelně spojená hlavně s masem a i v této knize ho najdete hojně. Nabízí ale i recepty, které reflektují probíhající změnu životního stylu. Není totiž pochyb o tom, že lidé začínají jíst jídla lehčí a lépe stravitelná. A pestrost a rovnováha v jídle jsou stejně důležité a zábavné jako pestrost a rovnováha v komplexním životě. Zahrada je v létě navíc plná lákavých čerstvých surovin a nabízí spoustu inspirace.
Kuchařka navazuje na předešlé knihy Zdeňka Pohlreicha z posledních let, kdy kuchařské ego hodně ustoupilo potřebám obyčejného člověka a recepty jsou tvořené z běžně dostupných produktů a postupy jsou jednoduché, takže si s nimi poradí úplně každý.