Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Staročeský kaldoun

6–8 porcí
do 2 hodin
Staročeský kaldoun
Staročeský kaldoun Autor: archiv Billa
Klasická česká, lehce zahuštěná polévka z drůbežích drobů je dokonalý životabudič, který se v době, kdy jarní únava vrcholí, určitě hodí.
Reklama
Reklama

Postup

  1. Droby dejte vařit do studené vody (asi 3 litry) a mírně osolte, opepřete a ochuťte muškátovým květem. Na 50 g másla osmažte zeleninu a přidejte k drobům. Zvolna vařte hodinu a půl. Ke konci varu zahustěte polévku hladkou jíškou (na rozpuštěném másle zpěňte mouku a osmahněte). Nechte povařit a přeceďte.
  2. Připravte si knedlíčky. V hluboké míse třete máslo s vejcem, solí a pepřem, přidejte rozmačkaný česnek, majoránku, strouhanku, mléko a nasekaná játra. Těsto na knedlíčky můžete také připravit v mixéru. Pokud je těsto příliš řídké, přidejte strouhanku. Tvarujte malé knedlíčky a zavařujte je do vařící polévky po dobu 7–10 minut.
  3. Polévku dozdobte nasekanou hladkolistou petrželkou a podávejte.
Reklama

Staročeský kaldoun  Foto:

Staročeský kaldoun, foto: archiv Billa

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama