Najděte si recept
Na co máte chuť?

Špagety s cuketou, lilkem a ricottou
Italské špagety se v českých kuchyní zabydlely už před mnoha a mnoha lety. Skvělé na nich je, že existuje nepřeberné množství receptů, jak je připravit. Třeba právě s cuketou, lilkem a ricottou. Jednoduché, rychlé, dokonalé.
do 1 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- Slunečnicový olej 1 hrnek
- malé lilky 3 ks
- Olivový olej 3 lžíce
- Cuketa 400 g
- červená chilli paprička 2 ks
- Česnek 2 stroužky
- celá loupaná rajčata z plechovky 800 g
- bazalkové lístky 1 hrst
- sýr Ricotta 200 g
- sýr Pecorino Romano 150 g
- Špagety 400 g
- Sůl
- Pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Slunečnicový olej rozehřejte ve velké pánvi a natenko nakrájený lilek smažte, dokud nezhnědne. Vyndejte ho na papírovou kuchyňskou utěrku a poplácáváním důkladně osušte. Rozpalte znovu olej a restujte v něm cukety nakrájené na malé kousky, na mírném ohni a zakryté. Vyndejte je a dejte stranou.
- Je-li potřeba, přidejte do pánve 15 ml olivového oleje a pár vteřin na něm opatrně opékejte chilli papričky a najemno nakrájený česnek. Potom přidejte rajčata a na mírném ohni přikryté vařte 10 minut. Vmíchejte uvařené cukety a opečené lilky a vařte dalších 5 minut. Přidejte bazalku a vařte další 3 minuty.
- Vypněte sporák, rychle vmíchejte polovinu ricotty a nastrouhané pecorino, dokud se vše nespojí. Uveďte do varu vodu a uvařte špagety „al dente“.
- Smíchejte těstoviny s omáčkou, je-li potřeba, přidejte trochu vody, ve které se vařily těstoviny, aby se trochu omáčka zředila. Dochuťte solí a pepřem, posypte zbytkem sýra a postříkejte extra panenským olivovým olejem.
Špagety s cuketou, lilkem a ricottou Foto: isifa.com