Suroviny
- celé kuře (farmářské,vykostěné, zbytky používám na vývar) 1 ks
- dijonská hořčice 1 lžíce
- olivový olej
- cibule 2 ks
- žampiony (nebo čerstvé jedlé houby) 250 g
- anglická slanina 100 g
- tymián
- kuřecí vývar (nebo voda na podlití)
- smetana 250 ml
- hladká mouka (na zahuštění (volitelné))
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Nejdříve vykostěte kuře. Přendejte jednotlivé části do mísy, přidejte hořčici, sůl, pepř a zakapejte olivovým olejem.
- Promíchejte tak, aby se všechny kousky kuřete obalily. Přetáhněte potravinářskou fólií a dejte do ledničky na chvíli odpočinout.
- Mezitím oloupejte cibule a očistěte žampiony. Cibuli nakrájejte nadrobno, žampiony a slaninu na plátky.
- Vytáhněte kuřecí maso. Na pánvi rozehřejte olej, „zatáhněte“ maso ze všech stran dozlatova a dejte si je stranou na talíř. Rozehřejte troubu na 180 °C.
- Na pánev přilijte olej, orestujte cibuli, poté přidejte slaninu a žampiony a opět restujte.
- Osolte, opepřete a vmíchejte část tymiánu. Směs z pánve přendejte do pekáčku, navrch rozložte kuřecí a pokud máte, podlijte troškou vývaru, případně vodou.
- Pečte dozlatova, asi hodinu a půl, podle toho, jak velké máte kousky kuřecího masa. Průběžně promíchejte, podle potřeby podlijte. Pak dejte maso stranou, ideálně někam do tepla.
- Pekáček dejte na plotnu (případně přendejte zpět na pánev) a přiveďte k varu. Já ještě přidávám vývar, který „táhnu“ v hrnci vedle. Záleží na tom, kolik šťávy chcete mít!
- Vmíchejte smetanu, můžete ji zahustit lehce hladkou moukou, a snižte teplotu. Dochuťte solí, pepřem a ještě přidejte tymián.
- Vložte maso a ještě dohromady prohřejte. Na závěr zasypte nasekanou jarní cibulkou.