Suroviny
- kulatá rýže (carnaroli nebo arborio) 300 g
 - červená cibule (menší) 1 ks
 - celer 2 řapíky
 - zeleninový vývar 1 l
 - bílé víno 2 dcl
 - kapusta 6 listů
 - pancetta (či uzená slanina v celku) 150 g
 - sýr pecorino kus
 - máslo 1 lžíce
 - olivový olej
 - mořská sůl 1 špetka
 - pepř (čerstvě mletý) 1 špetka
 
    
    
Postup přípravy
- Do většího hrnce kápněte 2 lžíce olivového oleje a postavte ho na mírný oheň. Nasekejte nadrobno červenou cibuli a řapíky celeru a v hrnci vše lehce orestujte. Přisypte rýži, chvilku ji na plameni promíchejte se zeleninou a pak přilijte bílé víno. Až se po pár minutách odpaří alkohol, začněte ihned přilévat vývar. Lehce osolte a pozvolna rýži za postupného dolévání vývaru vařte 17 minut.
 - V době probublávání rýže oloupejte z kapusty několik listů, opláchněte je od zbylé hlíny, osušte je a nakrájejte na proužky. Slaninu pokrájenou na kostičky začněte opékat na rozpálené pánvi. Po chvíli opékání k ní přidejte kapustu a restujte přibližně dalších 5 minut.
 - Až bude rýže téměř na al dente, přidejte k ní lžíci másla a kapustu se slaninou. Promíchejte, přidejte špetku čerstvě namletého pepře a přistrouhejte do rizota nastrouhané pecorino. Hotové rizoto naservírujte, zakápněte ho olivovým olejem, navrch přidejte extra opečený kousek slaniny a máte senza oběd ve venkovském stylu.