Suroviny
- kulatá rýže (carnaroli nebo arborio) 300 g
- červená cibule (menší) 1 ks
- celer 2 řapíky
- zeleninový vývar 1 l
- bílé víno 2 dcl
- kapusta 6 listů
- pancetta (či uzená slanina v celku) 150 g
- sýr pecorino kus
- máslo 1 lžíce
- olivový olej
- mořská sůl 1 špetka
- pepř (čerstvě mletý) 1 špetka
Postup přípravy
- Do většího hrnce kápněte 2 lžíce olivového oleje a postavte ho na mírný oheň. Nasekejte nadrobno červenou cibuli a řapíky celeru a v hrnci vše lehce orestujte. Přisypte rýži, chvilku ji na plameni promíchejte se zeleninou a pak přilijte bílé víno. Až se po pár minutách odpaří alkohol, začněte ihned přilévat vývar. Lehce osolte a pozvolna rýži za postupného dolévání vývaru vařte 17 minut.
- V době probublávání rýže oloupejte z kapusty několik listů, opláchněte je od zbylé hlíny, osušte je a nakrájejte na proužky. Slaninu pokrájenou na kostičky začněte opékat na rozpálené pánvi. Po chvíli opékání k ní přidejte kapustu a restujte přibližně dalších 5 minut.
- Až bude rýže téměř na al dente, přidejte k ní lžíci másla a kapustu se slaninou. Promíchejte, přidejte špetku čerstvě namletého pepře a přistrouhejte do rizota nastrouhané pecorino. Hotové rizoto naservírujte, zakápněte ho olivovým olejem, navrch přidejte extra opečený kousek slaniny a máte senza oběd ve venkovském stylu.