Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cukroví
  • Kouzlo rumů Pampero
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Cukroví
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cukroví
    • Kouzlo rumů Pampero
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Cukroví

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Jednoduchá dýňová polévka

Recepty
Zdeněk Pohlreich
Pin it

Hit týdne

Další hity

Boloňské špagety

Boloňské špagety
Čočková polévka
Živáňská vepřová pečeně
Koprová omáčka
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Šalotkový tarte tatin

Šalotkový tarte tatin

Šalotkový tarte tatin Zdroj: Marek Bartoš / Fresh kuchyně

  • Zavřít

Šalotkový tarte tatin Zdroj: Marek Bartoš / Fresh kuchyně

Moje hodnocení
5x

Obrácený jablečný koláč sester Tatinových vám jistě nemusíme představovat, ale zkuste si představit, jak revolučně tehdy působil. To dnes nahrazení jablek šalotkami a metamorfóza dezertu ve slaný předkrm nebudí zdaleka tolik pozdvižení. Určitě ho ale vyzkoušejte, na večírku nebo při rodinné sešlosti s ním sklidíte aplaus.

4 porce
60 minut
francouzská

Suroviny

  • listové těsto (nebo plundrové ) 520 g
  • šalotka 800 g
  • olivový olej 2 lžíce
  • třtinový cukr (tmavý ) 60 g
  • portské víno 300 ml
  • červený vinný ocet 3 lžíce
  • tymián (čerstvý ) 3 snítky
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř

Recepty na obrácený koláč, naslano i nasladko

Postup přípravy

  1. Těsto vyjměte z lednice, aby získalo pokojovou teplotu. Šalotky oloupejte a nakrájejte na 1cm plátky. V pánvi rozehřejte olej, vsypte šalotky a opékejte je zhruba 5 minut z jedné strany, až lehce změknou. Vyjměte je, do stejné pánve vsypte cukr a nechte ho zkaramelizovat. Jakmile ztmavne, rozvoní se a začne se rozpouštět, vlijte víno a ocet, nechte zlehka odpařit alkohol, přidejte tymián, osolte, opepřete, ztlumte na střední stupeň a vařte ještě zhruba 15–20 minut, až tekutina zhoustne do konzistence sirupu.
  2. Těsto vykrojte podle velikosti formy, ve které chcete koláč péct – buď jeden velký, nebo více menších.
  3. Šalotky vyskládejte vedle sebe opečenou stranou dolů do formy, zalijte svařenou tekutinou, pečlivě zakryjte těstem po celé ploše až do okrajů a pečte v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 12 minut dozlatova.

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Zdeněk Pohlreich

Zdroj receptu

Zdeněk Pohlreich

Taková normální kuchařka Zdeněk Pohlreich

Každá správná grilovací párty je neodmyslitelně spojená hlavně s masem a i v této knize ho najdete hojně. Nabízí ale i recepty, které reflektují probíhající změnu životního stylu. Není totiž pochyb o tom, že lidé začínají jíst jídla lehčí a lépe stravitelná. A pestrost a rovnováha v jídle jsou stejně důležité a zábavné jako pestrost a rovnováha v komplexním životě. Zahrada je v létě navíc plná lákavých čerstvých surovin a nabízí spoustu inspirace.

Kuchařka navazuje na předešlé knihy Zdeňka Pohlreicha z posledních let, kdy kuchařské ego hodně ustoupilo potřebám obyčejného člověka a recepty jsou tvořené z běžně dostupných produktů a postupy jsou jednoduché, takže si s nimi poradí úplně každý.

Vydalo nakladatelství Sevruga.

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky jablko alkohol víno cukr koláč dezert ocet sirup těsto Předkrm

Návrhy pro vás

Recepty

Vepřový bůček pečený na čerstvém zelí nakyselo

Sladké

Tradiční dulce de leche – domácí zkaramelizované mléko

Recepty

Sádlové cukroví – Sádlovky s důlkem plným marmelády

Polévky

Jednoduchý kachní kaldoun s kořenovou zeleninou a květákem

Kouzlo rumů Pampero

Pampero Aniversario Old Fashioned koktejl přináší nový svěží pohled na staromódní klasiku

Recepty

Rychlá večeře: Blesková pizza ze zapečených tortill

Zelenina

Celer po francouzsku s vinným bešamelem a křupavou slaninou

Recepty

Pěkně silný vaječný koňak skoro bez práce


Přečtěte si také

Recepty

Vepřový bůček pečený na čerstvém zelí nakyselo

Sladké

Tradiční dulce de leche – domácí zkaramelizované mléko

Soutěžící

Karel Plaček

Novinky

Hřejivá kouzla chladného severu – poznejte tajemství skandinávské kuchyně

Prostřeno!

Prostřeno: Kung pao s rýží

Prostřeno!

Prostřeno: Slovenská bílá polévka

Prostřeno!

Prostřeno: Guacamole s opečeným toustem

Prostřeno!

Prostřeno: Krupicový dort s ovocem, s želé a sušenkovým korpusem

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Vegetariánské

Těstovinový závin s náplní ze sušených hub podle Vintage Kitchen

Recepty

Zapečené fleky se zelím podle herce Vladimíra Dvořáka

Recepty
4

Fusilli s brokolicí, slaninou a žloutkovo-parmazánovou omáčkou

Sladké

Tradiční dulce de leche – domácí zkaramelizované mléko

Recepty

Sádlové cukroví – Sádlovky s důlkem plným marmelády

Recepty

Pěkně silný vaječný koňak skoro bez práce

Maso

Gà nướng – Vietnamské pečené kuře se zázvorem a citronem s restovanou zeleninou

Maso

Trentinský guláš z různých druhů masa a zvlášť vařenou omáčkou

Polévky

Italský penicilin – zeleninová polévka pastina s kuřecím masem vás postaví na nohy

Zelenina

Celer po francouzsku s vinným bešamelem a křupavou slaninou

Polévky

Žampionová polévka se zakysanou smetanou a křupavými kousky hub podle Jamieho Olivera

Zelenina

Salát ze strouhané červené řepy s čerstvým křenem

Kouzlo rumů Pampero

Pampero Aniversario Old Fashioned koktejl přináší nový svěží pohled na staromódní klasiku

Recepty

Pěkně silný vaječný koňak skoro bez práce

Kouzlo rumů Pampero

Dědictví staré Venezuely: Rum Pampero™ v sobě nese vášeň a chuť do života

Ryby a mořské plody

Treska pečená na černém pivu

Saláty

Skromně a chutně: Salát z uzené makrely s čočkou

Ryby a mořské plody

Poklady německé kuchyně: Pstruh po mlynářsku a teplým bramborovým salátem

Polévky

Jednoduchý kachní kaldoun s kořenovou zeleninou a květákem

Recepty

Mrkvová krémová polévka s kokosovým mlékem a kaki

Polévky

Žampionová polévka se zakysanou smetanou a křupavými kousky hub podle Jamieho Olivera

Předkrmy a chuťovky

Poklady německé kuchyně: Alsaský cibulový koláč Flammkuchen

Vegetariánské

Bez masa: Smažené „kuře“ z hlívy

Vegetariánské

Těstovinový závin s náplní ze sušených hub podle Vintage Kitchen

Zelenina

Celer po francouzsku s vinným bešamelem a křupavou slaninou

Recepty

Cizrna v pikantní rajčatové omáčce na křupavých topinkách

Vegetariánské

Bez masa: Smažené „kuře“ z hlívy

Sladké

Asijské banánové smaženky s kokosovým krémem

Sladké

Tažený jablečný závin podle Ivety Fabešové

Sladké

Banánový trifle s vanilkovým pudinkem a piškoty

Saláty

Skromně a chutně: Salát z uzené makrely s čočkou

Zelenina

Salát ze strouhané červené řepy s čerstvým křenem

Ryby a mořské plody

Poklady německé kuchyně: Pstruh po mlynářsku a teplým bramborovým salátem

Maso
9

Pečená husí stehna s červeným zelím a karlovarským knedlíkem

Maso

Vaříme pro děti: Králičí směs s cizrnou a rajčaty

Vegetariánské

Lišky na víně s tvarohovými knedlíčky podle Jana Pípala z Vinohradského Parlamentu

prima-cnn-news

Česká politika je absurdní, ani Václav Havel by takovou krásnou hru nenapsal, říká politolog Zelenskyj si vybral válku, tvrdí ruský vyjednavač a prozradil podmínky. Vynechal důležitý fakt Zbourat část „hlaváku“? Nová hala je kulturní památkou, ohradilo se ministerstvo

prima-zeny

Hana Maciuchová se sestrou Silvií byly spřízněné duše. Myslela na ni i v závěti Přes dvacet let vztahu bez jediné krize. Věra Mikulcová by se ráda vdala Jak vybrat perfektní vánoční stromek: V potaz vezměte finance, tradice i ochotu uklízet

prima-zoom

Záhada hluboko pod povrchem Země Americká odveta za Pearl Harbor byla hořkosladká. Nepovedené bombardování spustilo popravy 250 000 civilistů Překvapivá pravda o paralenu: Vědci odhalili, co způsobuje lidskému mozku

prima-fresh

Vepřový bůček pečený na čerstvém zelí nakyselo Tradiční dulce de leche – domácí zkaramelizované mléko Hřejivá kouzla chladného severu – poznejte tajemství skandinávské kuchyně

prima-cool

DOOM nebo Warcraft zadarmo Nejočekávanější sci-fi seriál roku 2024 se ukázal na prvních fotkách. Fanoušci herní předlohy budou mít radost Seriálový Vetřelec ulovil první větší hvězdu. Slavný herec dostal klíčovou roli

playboy

Co vás čeká v prosincovém čísle časopisu Playboy? Thermes Marins de Saint Malo: PURE MER Complex jako dokonalá inovace pro zralou pleť Roman Staněk: „Data jsou všemocná a všeříkající…“

lajk

Sexy Bella Thorne se svlékla v novém filmu. Bývalá dětská hvězda si vydělává tělem Jak vypadal sex před rokem 1989? Erotika byla jedna z mála věcí, kterou komunisti nezakázali Nový komediální seriál Banáni už je online na prima+!

prima-living

Magický dům stojí v nejkrásnější lokalitě v Praze. Ewa Farna získala hodně zajímavou nemovitost Krásné bydlení bez utrácení. 5 tipů, jak ušetřit na dekoracích a zbytečně nevyhazovat peníze Adventní kalendář potěší každého člena rodiny. 10 DIY nápadů pro děti i dospěláky

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.