Suroviny
- listové těsto (nebo plundrové ) 520 g
- šalotka 800 g
- olivový olej 2 lžíce
- třtinový cukr (tmavý ) 60 g
- portské víno 300 ml
- červený vinný ocet 3 lžíce
- tymián (čerstvý ) 3 snítky
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Těsto vyjměte z lednice, aby získalo pokojovou teplotu. Šalotky oloupejte a nakrájejte na 1cm plátky. V pánvi rozehřejte olej, vsypte šalotky a opékejte je zhruba 5 minut z jedné strany, až lehce změknou. Vyjměte je, do stejné pánve vsypte cukr a nechte ho zkaramelizovat. Jakmile ztmavne, rozvoní se a začne se rozpouštět, vlijte víno a ocet, nechte zlehka odpařit alkohol, přidejte tymián, osolte, opepřete, ztlumte na střední stupeň a vařte ještě zhruba 15–20 minut, až tekutina zhoustne do konzistence sirupu.
- Těsto vykrojte podle velikosti formy, ve které chcete koláč péct – buď jeden velký, nebo více menších.
- Šalotky vyskládejte vedle sebe opečenou stranou dolů do formy, zalijte svařenou tekutinou, pečlivě zakryjte těstem po celé ploše až do okrajů a pečte v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 12 minut dozlatova.