Najděte si recept
Na co máte chuť?

Šalotkový tarte tatin
Obrácený jablečný koláč sester Tatinových vám jistě nemusíme představovat, ale zkuste si představit, jak revolučně tehdy působil. To dnes nahrazení jablek šalotkami a metamorfóza dezertu ve slaný předkrm nebudí zdaleka tolik pozdvižení. Určitě ho ale vyzkoušejte, na večírku nebo při rodinné sešlosti s ním sklidíte aplaus.
do 1 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- plundrové nebo listové těsto 520 g
- šalotky 800 g
- olivový olej 2 lžíce
- tmavý třtinový cukr 60 g
- portské víno 300 ml
- červený vinný ocet 3 lžíce
- čerstvý tymián 3 snítky
- sůl a čerstvě namletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Těsto vyjměte z lednice, aby získalo pokojovou teplotu. Šalotky oloupejte a nakrájejte na 1cm plátky. V pánvi rozehřejte olej, vsypte šalotky a opékejte je zhruba 5 minut z jedné strany, až lehce změknou. Vyjměte je, do stejné pánve vsypte cukr a nechte ho zkaramelizovat. Jakmile ztmavne, rozvoní se a začne se rozpouštět, vlijte víno a ocet, nechte zlehka odpařit alkohol, přidejte tymián, osolte, opepřete, ztlumte na střední stupeň a vařte ještě zhruba 15–20 minut, až tekutina zhoustne do konzistence sirupu.
- Těsto vykrojte podle velikosti formy, ve které chcete koláč péct – buď jeden velký, nebo více menších.
- Šalotky vyskládejte vedle sebe opečenou stranou dolů do formy, zalijte svařenou tekutinou, pečlivě zakryjte těstem po celé ploše až do okrajů a pečte v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 12 minut dozlatova.
Fresh kuchyně
Na úspěch kuchařky Lehká kuchyně, ve které oblíbený šéfkuchař Zdeněk Pohlreich prozradil, proč a jakým způsobem žije zdravě, letos navázal kuchařkou Fresh kuchyně, ve které představuje moderní, zdravá a lehká jídla z čerstvých, převážně lokálních surovin. Kvalitní suroviny jsou polovina úspěchu, jak je dobře zkombinovat, upravit a naservírovat, vám ukáže Zdeněk Pohlreich na více než 90 receptech na snídaně, malá jídla, saláty, hlavní chody, dezerty a nápoje. Nejde jen o recepty, fresh je nový koncept zlepšení života, jak si prostřednictvím dobrého a zdravého jídla udržet jasnou mysl a fungující tělo. Knihu koupíte v knihkupectví nebo s podpisem na www.zdenekpohlreich.cz.
Vydalo nakladatelství Sevruga.
Vydalo nakladatelství Sevruga.