Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Chřestový salát s jahodami a modrým sýrem
Podívejte se, jak jednoduše oloupat chřest! Pokud tuto zeleninu vaříte často, doporučujeme speciální dvoubřitou škrabku, přesvědčte se, že její pořízení má smysl :) U zeleného chřestu pak stačí oloupat pouze spodní třetinu.
Suroviny (4 porce)
- zelený chřest 500 g
- polníček 1 balení
- čerstvé jahody 250 g
- extra panenský olivový olej 6 lžic
- balzamiková redukce 2 lžičky
- sůl a čerstvě namletý pepř
- čerstvá citronová šťáva 1 lžíce
- Gorgonzola 150 g
- piniové oříšky na posypání 1 hrst
Postup
- Pokud je zelený chřest čerstvý, nemusíte ho loupat, stačí mu odkrojit asi 2cm konce, které mohou být dřevnaté. Takto připravený chřest vhoďte do vroucí osolené vody a vařte asi 3 minuty. Poté chřest vhoďte do mísy s ledovou vodou, aby se zastavil proces vaření, chřest zůstane krásně zelený a křupavý.
- V míse si připravte zálivku – vyšlehejte spolu olivový olej, balzamikovou redukci, citronovou šťávu, sůl a pepř, až se dresink hezky spojí a bude hladký.
- Jahody očistěte a nakrájejte na klínky, piniové oříšky si na suché pánvi na mírném ohni opražte dozlatova a dejte stranou.
- Do mísy se zálivkou dejte polníček a pečlivě promíchejte. Ochucený salát rozdělte na talíře. Na něj dejte na 5cm kousky nakrájený zchlazený chřest, připravené jahody a navrch natrhejte na kousky sýr. Nakonec vše posypte piniemi a můžete zakápnout pár kapkami olivového oleje a balzamikové redukce.
Prima tip: Nebojte se experimentovat s výběrem sýrů a klidně do jednoho salátu použijte i více druhů! Každé sousto tak bude překvapení :) Kromě sýrů s modrou plísní se hodí i dvouplísňové sýry, sýry typu camembert, čerstvé kozí sýry nebo třeba mozzarella. A rozhodně použijte český chřest, je velmi kvalitní a taky zaručeně nejčerstvější!
Chřestový salát s jahodami a sýrem; foto: Klára Michalová
Salátová premiéra
Tento salát jsem poprvé vařila přímo na hlavní cooking stagi na Bosch Fresh Festivalu 2016 v Brně. Což bylo trochu troufalé, vylézt před lidi na pódium a připravit něco, co jsem ještě nikdy nedělala. Ale tak, jak jsem si to v hlavě vymyslela, to prostě nemohlo být špatné :) Pravda je, že jsem připravila čtyři degustační porce pro návštěvníky festivalu a naservírovala jsem jim to, aniž bych jídlo vůbec ochutnala. Takže jsem byla trošku nervózní, ale vypadali spokojeně a po celém vystoupení mě ujistili, že právě tento chod ze tří, které jsem jim uvařila, byl určitě nejlepší. Byla jsem tak zvědavá, že jsem si ho druhý den udělala doma k obědu, a musím vám říct, je to fakt dobrota! Určitě ho zkuste, tahle kombinace chutí je překvapivě výborná...
Premiérová příprava salátu na Bosch Fresh Festivalu v Brně 2016; foto: archiv Bosch Fresh Festival
S Klárou v kuchyni
Jsem sběratelka chutí! Sbírám chutě, zážitky, novinky, triky, místa i recepty :) A o ty nejlepší se s vámi ráda podělím!
Chcete vědět, kam chodí šéfredaktorka Prima FRESH na obědy, co vaří rodině k večeři a co mlsá u televize? Kde nejradši nakupuje a co nového objevila? Nakoukněte pod pokličku...
Ráda se s vámi podělím o moje oblíbená rychlá jídla, recepty na husté polévky, pomazánky i milovaná jídla z jednoho hrnce či pekáče. Na mém osobním instagramovém účtu @sklarouvkuchyni najdete inspiraci a snad i zábavu. Protože jídlo je radost :)))