návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

S Klárou v kuchyni: Chřestový salát s jahodami a sýrem

Hodnoceno: 0x
4 porce
do 30 minut
Chřestový salát s jahodami a sýrem
Autor: Klára Michalová Chřestový salát s jahodami a sýrem
Sezonu chřestu je potřeba využít naplno: Až se vám přejí oblíbené recepty s holandskou omáčkou nebo osmaženou strouhankou a máslem, zkuste tento výtečný salát s jahodami a výrazným sýrem.

 

Podívejte se, jak jednoduše oloupat chřest! Pokud tuto zeleninu vaříte často, doporučujeme speciální dvoubřitou škrabku, přesvědčte se, že její pořízení má smysl :) U zeleného chřestu pak stačí oloupat pouze spodní třetinu.

Postup

  1. Pokud je zelený chřest čerstvý, nemusíte ho loupat, stačí mu odkrojit asi 2cm konce, které mohou být dřevnaté. Takto připravený chřest vhoďte do vroucí osolené vody a vařte asi 3 minuty. Poté chřest vhoďte do mísy s ledovou vodou, aby se zastavil proces vaření, chřest zůstane krásně zelený a křupavý.
  2. V míse si připravte zálivku – vyšlehejte spolu olivový olej, balzamikovou redukci, citronovou šťávu, sůl a pepř, až se dresink hezky spojí a bude hladký.
  3. Jahody očistěte a nakrájejte na klínky, piniové oříšky si na suché pánvi na mírném ohni opražte dozlatova a dejte stranou.
  4. Do mísy se zálivkou dejte polníček a pečlivě promíchejte. Ochucený salát rozdělte na talíře. Na něj dejte na 5cm kousky nakrájený zchlazený chřest, připravené jahody a navrch natrhejte na kousky sýr. Nakonec vše posypte piniemi a můžete zakápnout pár kapkami olivového oleje a balzamikové redukce.

Prima tip: Nebojte se experimentovat s výběrem sýrů a klidně do jednoho salátu použijte i více druhů! Každé sousto tak bude překvapení :) Kromě sýrů s modrou plísní se hodí i dvouplísňové sýry, sýry typu camembert, čerstvé kozí sýry nebo třeba mozzarella. A rozhodně použijte český chřest, je velmi kvalitní a taky zaručeně nejčerstvější!

Chřestový salát s jahodami a sýrem  Foto:

Chřestový salát s jahodami a sýrem; foto: Klára Michalová

Salátová premiéra

Tento salát jsem poprvé vařila přímo na hlavní cooking stagi na Bosch Fresh Festivalu v Brně. Což bylo trochu troufalé, vylézt před lidi na pódium a připravit něco, co jsem ještě nikdy nedělala. Ale tak, jak jsem si to v hlavě vymyslela, to prostě nemohlo být špatné :) Pravda je, že jsem připravila čtyři degustační porce pro návštěvníky festivalu a naservírovala jsem jim to, aniž bych jídlo vůbec ochutnala. Takže jsem byla trošku nervózní, ale vypadali spokojeně a po celém vystoupení mě ujistili, že právě tento chod ze tří, které jsem jim uvařila, byl určitě nejlepší. Byla jsem tak zvědavá, že jsem si ho druhý den udělala doma k obědu, a musím vám říct, je to fakt dobrota! Určitě ho zkuste, tahle kombinace chutí je překvapivě výborná...

Premiérová příprava salátu na Bosch Fresh Festivalu v Brně 2016 Foto: Premiérová příprava salátu na Bosch Fresh Festivalu v Brně 2016; foto: archiv Bosch Fresh Festival

Další zastávky Bosch Fresh Festivalu se konají v Plzni, Pardubicích a Praze! Přijďte se podívat, ochutnat něco dobrého...