zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Chřestový salát s jahodami a sýrem
Autor: Klára Michalová Chřestový salát s jahodami a sýrem

Chřestový salát s jahodami a modrým sýrem

Hodnoceno: 259x
Sezonu chřestu je potřeba využít naplno: Až se vám přejí oblíbené recepty s holandskou omáčkou nebo osmaženou strouhankou a máslem, zkuste tento výtečný salát s jahodami a výrazným sýrem.
do 30 minut
4 porce

Podívejte se, jak jednoduše oloupat chřest! Pokud tuto zeleninu vaříte často, doporučujeme speciální dvoubřitou škrabku, přesvědčte se, že její pořízení má smysl :) U zeleného chřestu pak stačí oloupat pouze spodní třetinu.

reklama

Postup

  1. Pokud je zelený chřest čerstvý, nemusíte ho loupat, stačí mu odkrojit asi 2cm konce, které mohou být dřevnaté. Takto připravený chřest vhoďte do vroucí osolené vody a vařte asi 3 minuty. Poté chřest vhoďte do mísy s ledovou vodou, aby se zastavil proces vaření, chřest zůstane krásně zelený a křupavý.
  2. V míse si připravte zálivku – vyšlehejte spolu olivový olej, balzamikovou redukci, citronovou šťávu, sůl a pepř, až se dresink hezky spojí a bude hladký.
  3. Jahody očistěte a nakrájejte na klínky, piniové oříšky si na suché pánvi na mírném ohni opražte dozlatova a dejte stranou.
  4. Do mísy se zálivkou dejte polníček a pečlivě promíchejte. Ochucený salát rozdělte na talíře. Na něj dejte na 5cm kousky nakrájený zchlazený chřest, připravené jahody a navrch natrhejte na kousky sýr. Nakonec vše posypte piniemi a můžete zakápnout pár kapkami olivového oleje a balzamikové redukce.

Prima tip: Nebojte se experimentovat s výběrem sýrů a klidně do jednoho salátu použijte i více druhů! Každé sousto tak bude překvapení :) Kromě sýrů s modrou plísní se hodí i dvouplísňové sýry, sýry typu camembert, čerstvé kozí sýry nebo třeba mozzarella. A rozhodně použijte český chřest, je velmi kvalitní a taky zaručeně nejčerstvější!

Chřestový salát s jahodami a sýrem  Foto:

Chřestový salát s jahodami a sýrem; foto: Klára Michalová

Salátová premiéra

Tento salát jsem poprvé vařila přímo na hlavní cooking stagi na Bosch Fresh Festivalu 2016 v Brně. Což bylo trochu troufalé, vylézt před lidi na pódium a připravit něco, co jsem ještě nikdy nedělala. Ale tak, jak jsem si to v hlavě vymyslela, to prostě nemohlo být špatné :) Pravda je, že jsem připravila čtyři degustační porce pro návštěvníky festivalu a naservírovala jsem jim to, aniž bych jídlo vůbec ochutnala. Takže jsem byla trošku nervózní, ale vypadali spokojeně a po celém vystoupení mě ujistili, že právě tento chod ze tří, které jsem jim uvařila, byl určitě nejlepší. Byla jsem tak zvědavá, že jsem si ho druhý den udělala doma k obědu, a musím vám říct, je to fakt dobrota! Určitě ho zkuste, tahle kombinace chutí je překvapivě výborná...

Premiérová příprava salátu na Bosch Fresh Festivalu v Brně 2016 Foto: Premiérová příprava salátu na Bosch Fresh Festivalu v Brně 2016; foto: archiv Bosch Fresh Festival

reklama

S Klárou v kuchyni
Klára Michalová

Jsem sběratelka chutí! Sbírám chutě, zážitky, novinky, triky, místa i recepty :) A o ty nejlepší se s vámi ráda podělím!

Chcete vědět, kam chodí šéfredaktorka Prima FRESH na obědy, co vaří rodině k večeři a co mlsá u televize? Kde nejradši nakupuje a co nového objevila? Nakoukněte pod pokličku...

Ráda se s vámi podělím o moje oblíbená rychlá jídla, recepty na husté polévky, pomazánky i milovaná jídla z jednoho hrnce či pekáče. Na mém osobním instagramovém účtu @sklarouvkuchyni najdete inspiraci a snad i zábavu. Protože jídlo je radost :)))