Rychlý čokoládový dort s jemným krémem a ovocem
Zdroj: Škoda nevařit 2
Rychlý čokoládový dort s jemným krémem a ovocem
Zdroj:
Škoda nevařit 2
Moje hodnocení
24x
Jednoduché recepty bývají ty nejlepší a tento výtečný dort je toho důkazem. Pár surovin, rychlá příprava a výsledkem je vláčný dort, který potěší na každé oslavě!
Formu na dort o průměru 23 cm vymažte máslem a klidně taky vyložte pečicím papírem – dort půjde snadno vyndat a celé to bude působit víc domácky, není to ale nutné.
Do vyššího hrnce nalijte trochu vody a na hrnec položte vhodnou nerezovou nebo skleněnou mísu. Mísa musí být tak velká, aby se dnem nedotýkala vody v hrnci, ale zároveň na hrnci držela. Vodu v hrnci začněte rozehřívat na střední teplotu. Nesmí se vařit, ale jen pobublávat. Čokoládu nalámejte na menší kousky a nasypte ji do připravené mísy.
Nechte čokoládu rozpustit. Občas ji promíchejte špachtlí, celý proces to zrychlí. Hned jak bude čokoláda připravená, přidejte změklé máslo a vše spojte do jednotné směsi. Pak mísu odstavte z vodní lázně třeba na složenou utěrku.
Vejce vyklepněte do čisté mísy, přisypte cukr a vše vyšlehejte šlehačem. Šlehejte, dokud směs nezesvětlá a nebude pěkně nadýchaná, to znamená asi tak 3 až 5 minut.
Nakonec za stálého šlehání do mísy s vejci pomalu nalijte rozpuštěnou čokoládu s máslem. Jakmile se vše spojí, přisypte také mouku. Míchejte, dokud nevznikne hladké, středně husté těsto.
Takto připravené těsto vlijte do formy a pečte 20 až 25 minut v troubě rozehřáté na 180 stupňů. Hotový dort by měl být na povrchu hezky křupavý, ale ve středu stále jemný a mazlavý. Po upečení nechte dort vychladnout aspoň na pokojovou teplotu.
Smetanu vyšlehejte s tvarohem a cukrem do jemného, ale kompaktního krému. Dort opatrně vyndejte z formy, potřete připraveným krémem, dozdobte ovocem, co bude po ruce, a pár lístky máty.