Dort
- kvalitní hořká čokoláda (70%) 200 g
- cukr krupice 250 g
- Vejce 6 ks
- hladká mouka 100 g
- změklé máslo 200 g
Servírování
- crème fraiche nebo zakysaná smetana 200–250 g
- plnotučný tvaroh 150 g
- Cukr 1–2 lžíce
- čerstvé ovoce (jahody, maliny, borůvky...) 400 g
- pár lístků čerstvé máty
Postup přípravy
- Formu na dort o průměru 23 cm vymažte máslem a klidně taky vyložte pečicím papírem – dort půjde snadno vyndat a celé to bude působit víc domácky, není to ale nutné.
- Do vyššího hrnce nalijte trochu vody a na hrnec položte vhodnou nerezovou nebo skleněnou mísu. Mísa musí být tak velká, aby se dnem nedotýkala vody v hrnci, ale zároveň na hrnci držela. Vodu v hrnci začněte rozehřívat na střední teplotu. Nesmí se vařit, ale jen pobublávat. Čokoládu nalámejte na menší kousky a nasypte ji do připravené mísy.
- Nechte čokoládu rozpustit. Občas ji promíchejte špachtlí, celý proces to zrychlí. Hned jak bude čokoláda připravená, přidejte změklé máslo a vše spojte do jednotné směsi. Pak mísu odstavte z vodní lázně třeba na složenou utěrku.
- Vejce vyklepněte do čisté mísy, přisypte cukr a vše vyšlehejte šlehačem. Šlehejte, dokud směs nezesvětlá a nebude pěkně nadýchaná, to znamená asi tak 3 až 5 minut.
- Nakonec za stálého šlehání do mísy s vejci pomalu nalijte rozpuštěnou čokoládu s máslem. Jakmile se vše spojí, přisypte také mouku. Míchejte, dokud nevznikne hladké, středně husté těsto.
- Takto připravené těsto vlijte do formy a pečte 20 až 25 minut v troubě rozehřáté na 180 stupňů. Hotový dort by měl být na povrchu hezky křupavý, ale ve středu stále jemný a mazlavý. Po upečení nechte dort vychladnout aspoň na pokojovou teplotu.
- Smetanu vyšlehejte s tvarohem a cukrem do jemného, ale kompaktního krému. Dort opatrně vyndejte z formy, potřete připraveným krémem, dozdobte ovocem, co bude po ruce, a pár lístky máty.