reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Rychlý čokoládový dort s jemným krémem a ovocem
Autor: Škoda nevařit 2 Rychlý čokoládový dort s jemným krémem a ovocem

Rychlý čokoládový dort s jemným krémem a ovocem

Hodnoceno: 1x
Jednoduché recepty bývají ty nejlepší a tento výtečný dort je toho důkazem. Pár surovin, rychlá příprava a výsledkem je vláčný dort, který potěší na každé oslavě!
do 1 hodiny
10–12 porcí

Článek

Nejlepší dorty Foto:

20 nejlahodnějších dortů pro každou příležitost

Příležitostí, které si zaslouží dort, je v životě naštěstí dost a dost. A je to dobře, protože receptů na ty nejúžasnější dorty je také spousta. A kdo má rád sladké, může...

reklama

Postup

  1. Formu na dort o průměru 23 cm vymažte máslem a klidně taky vyložte pečicím papírem – dort půjde snadno vyndat a celé to bude působit víc domácky, není to ale nutné.
  2. Do vyššího hrnce nalijte trochu vody a na hrnec položte vhodnou nerezovou nebo skleněnou mísu. Mísa musí být tak velká, aby se dnem nedotýkala vody v hrnci, ale zároveň na hrnci držela. Vodu v hrnci začněte rozehřívat na střední teplotu. Nesmí se vařit, ale jen pobublávat. Čokoládu nalámejte na menší kousky a nasypte ji do připravené mísy.
  3. Nechte čokoládu rozpustit. Občas ji promíchejte špachtlí, celý proces to zrychlí. Hned jak bude čokoláda připravená, přidejte změklé máslo a vše spojte do jednotné směsi. Pak mísu odstavte z vodní lázně třeba na složenou utěrku.
  4. Vejce vyklepněte do čisté mísy, přisypte cukr a vše vyšlehejte šlehačem. Šlehejte, dokud směs nezesvětlá a nebude pěkně nadýchaná, to znamená asi tak 3 až 5 minut.
  5. Nakonec za stálého šlehání do mísy s vejci pomalu nalijte rozpuštěnou čokoládu s máslem. Jakmile se vše spojí, přisypte také mouku. Míchejte, dokud nevznikne hladké, středně husté těsto.
  6. Takto připravené těsto vlijte do formy a pečte 20 až 25 minut v troubě rozehřáté na 180 stupňů. Hotový dort by měl být na povrchu hezky křupavý, ale ve středu stále jemný a mazlavý. Po upečení nechte dort vychladnout aspoň na pokojovou teplotu.
  7. Smetanu vyšlehejte s tvarohem a cukrem do jemného, ale kompaktního krému. Dort opatrně vyndejte z formy, potřete připraveným krémem, dozdobte ovocem, co bude po ruce, a pár lístky máty.

PRIMA TIP: Tenhle dort chutná dost dobře taky úplně samotný jen se lžící smetany, bez ovoce, bez krému. Ověřeno. Dort se dá udělat taky v mělkém pekáčku. Pak se nakrájí na kostky a vypadá jak brownies.

Rychlý čokoládový dort s jemným krémem a ovocem  Foto: Rychlý čokoládový dort s jemným krémem a ovocem; foto: Škoda nevařit 2

Škoda nevařit 2 – Kuchařka plná akce

Škoda nevařit 2 Foto:

Martin Škoda

Martinova první kuchařka vyšla, když mu bylo pouhých 17 let, a hned si získala nejen chutě čtenářů, ale taky ocenění za 3. nejlepší prvotinu světa.

Druhá kniha Martinovi vychází v jeho 22 a je stejně originální a nekonvenční jako autor sám. Škoda nevařit 2 – Kuchařka plná akce představuje dvacet nadupaných kapitol, kdy každá kapitola znázorňuje jednu konkrétní akci s jídlem v hlavní roli.

AKCE, pestrost receptů, dostupnost surovin a variace příležitostí i prostředí, to jsou hlavní atributy zbrusu nové kuchařky, jejímž speciálním hostem se stal známý kuchař Marcel Ihnačák, který spolu s Martinem v jedné z kapitol uvařil své oblíbené recepty. Ke knize navíc pod taktovkou populárního muzikanta Jirky Buriana poprvé v české historii vznikl taky hudební singl a videoklip, který propojuje svět jídla a hudby.

reklama