návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Ryba na pivu s omáčkou nuóc chám

Hodnoceno: 0x
2–4 porce
do 1 hodiny
Ryba na pivu
Autor: Vietnamská kuchyně - Lehce a hravě s Vietem Ryba na pivu
Na rozdíl od ostatních asijských zemí má pití piva ve Vietnamu docela dlouhou tradici. Nejoblíbenějším druhem je ležák, na který se chmel dováží i z Čech. V tomto receptu se v něm ryba vaří. Vyberte si ji podle chuti, s pivem si dobře rozumí makrela, kapr nebo pstruh.

Článek

12 receptů z vietnamské kuchyně Foto:

12 receptů z vietnamské kuchyně

Vietnamská kuchyně zažívá v Čechách obrovský boom a v různých bistrech a restauracích lze narazit už na poměrně autentické pokrmy. Tento kout Asie nabízí jídla lehká, plná...

Postup

  1. Očištěnou a vykuchanou rybu zbavenou ploutví důkladně omyjte a osušte. Po celé její délce udělejte do masa z obou stran šikmé zářezy.
  2. Z citronové trávy odstraňte vrchní slupku a nakrájejte ji se zázvorem a polovinou jarní cibulky na 4–5cm kousky. Kopr a zázvor nasekejte nahrubo.
  3. Rybu položte na talíř a potřete ji olejem. Polovinu bylinek – kopru, jarní cibulky, vietnamského koriandru, citronové trávy a zázvoru vložte do břišní dutiny. Druhou polovinu dejte na rybu, pod ni a do šikmých zářezů. Zalijte rybí omáčkou a opepřete. Nechte 20 minut marinovat.
  4. Rybu vložte i s marinádou do hrnce, zalijte pivem, zakryjte poklicí a zahřívejte k varu. Duste 10 minut a opatrně rozdělte rybu na talíře. Podávejte s omáčkou nước chấm na ryby, rýží a čerstvou zeleninou.

Tradiční vietnamská omáčka nuóc chám

Hodí se k závitkům, rybám i masu. Správně připravená omáčka má vyváženou chuť, které by neměla dominovat žádná z jejích ingrediencí. Základ tvoří kvalitní rybí omáčka.

Omáčka nuóc chám k rybím pokrmům Foto:

• 2 stroužky česneku

• 1 chilli paprička

• 1 lžička krupicového cukru

• ¼ lžičky čerstvě mletého pepře

• 1 lžíce citronové šťávy

• 1 lžíce rybí omáčky

• 3 lžíce horké vody

• 1–2cm kousek čerstvého zázvoru

• 1 lžička nasekaného kopru

Do misky prolisujte česnek a nadrobno nakrájejte chilli papričku. Přidejte cukr, pepř a citronovou šťávu a vyšlehejte metličkou, až se cukr rozpustí. Zalijte rybí omáčkou a vodou a zamíchejte. Zázvor nakrájejte na tenké plátky a spolu s koprem vmíchejte do omáčky. Chuť omáčky zmírníte přidáním více vody.

PRIMA TIP: Pokud vám vadí charakteristická vůně rybí omáčky, smíchejte ji s vodou v rendlíku a přiveďte k varu. Nechte krátce povařit – odér není tak pronikavý a na chuti se nic nezmění.

Vietnamská kuchyně - Lehce a hravě s Vietem Foto:

Vietnamská kuchyně

Lehce a hravě s Vietem

Viet Anh Doan si získal nesmírnou popularitu jako představitel Lia ze seriálu Ohnivý kuře a to jak svými výroky o Vietnamcích, obchodu a politice, tak i svým kuchařským uměním.

V kuchyni se umí otáčet a jeho 60 nejlepších a nejoblíbenějších receptů ze země rýže, kávy a krevet to dokládá. Uvařte si vynikající nudlovou polévku, připravte a usmažte jarní závitky, poduste rybu na pivu nebo zvolte klasiku – smažené nudle s kuřecím masem.

Už nemusíte chodit do asijského bistra. Začnete si exotickou kuchyni připravovat sami doma.

Vydalo nakladatelství Ikar ve spolupráci s FTV Prima.

Knihu si můžete koupit ZDE.