Těsto
- Mouka 250 g
- Cukr 50 g
- Vejce 1 ks
- změklé máslo 120 g
- špetka soli
Náplň
- Rebarbora 1 kg
- Cukr 100–200 g
- koření podle chuti – skořice, hřebíček, muškátový květ
- květy bezu na dekoraci
Postup přípravy
- V míse smíchejte mouku, cukr a špetku soli. Přidejte vajíčko a změklý tuk. Vypracujte těsto a nechte 2 až 24 hodiny odpočinout v lednici.
- Rebarboru oloupejte, respektive velmi pečlivě zbavte všech vláken. Z velkých očištěných řapíků pak škrabkou na brambory odkrojte po dvou dlouhých páscích, které později použijete jako dekoraci. Řapíky půjdou škrábat snáz, když začnete od širšího konce. Zbytky a drobnější řapíky pokrájejte nožem na kousky. Všechno (pásky i kousky) vložte do mísy, proslaďte, přidejte koření (pokud ho chcete použít) a nechte 2 až 24 hodiny odpočívat. Pokud chcete péct tartaletky brzy, nechte rebarboru na kuchyňské lince, pokud se chystáte na pozdější dobu, nebo dokonce na další den, bude jí lépe v lednici.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Připravte si čtyři tartaletkové formičky – nepřilnavé formičky přece jen vymažte tukem, přilnavé navíc vysypejte hrubou moukou. Těsto rozdělte na čtyři díly. Z každého dílu vyválejte 3mm silný plát a přeneste je do připravených formiček. Do každé formičky položte na těsto kruh pečicího papíru a zasypte jej fazolemi nebo keramickými kuličkami k zatížení těsta. Tuto část sice můžete vynechat a pravděpodobně se nic nestane, ale zatížené těsto se propeče zaručeně rovnoměrně a nebude vybíhat do nesouměrných hrbolů. Pečte asi 20 minut v předehřáté troubě, dokud okraje nezrůžoví a těsto nezpevní.
- Než se upečou tartaletkové korpusy, věnujte se rebarboře. Rebarborové pásky odložte stranou. Nakrájenou rebarboru rozvařte ve vlastní šťávě na pyré. Šťávu nechte odpařovat tak dlouho, až pyré zhoustne a začne se lehce přichytávat. Řídké pyré by těsto rozmáčelo. Rebarboru v tuto chvíli neopouštějte. Doba vaření závisí na kvalitě rebarbory a také na velikosti kastrolu, respektive ploše jeho dna.
- Vyjměte tartaletkové korpusy z trouby a zvyšte teplotu na 200 °C. Horké pyré rozdělte do tartaletek a nahoru smotejte spirálky z dlouhých pásků, které čekají někde stranou. Posypte cukrem. Pečte ještě 15 minut v rozehřáté troubě. Nechte vychladnout a ozdobte květy.