Suroviny
- rajčata (zralá, stejně velká ) 8 ks
- olivový olej 1 lžíce
- šalotka (nadrobno nasekaná) 1 ks
- česnek (nadrobno nasekaný) 1 stroužek
- tymián (čerstvý ) 1 snítka
- crème fraîche (nebo tučná zakysaná smetana) 3 lžíce
- hladkolistá petržel (nasekaná,na ozdobu)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Článek
Nejlepší recepty na letní večeře s rajčaty
Léto je obdobím, kdy dozrávají rajčata, kterým slunce dodá nezaměnitelnou vůni a výtečnou sladkokyselou plnou chuť. Užijte si jejich sezonu naplno a připravujte je syrová...
Postup přípravy
- Nejdříve spařte rajčata. Zralá rajčata vložte do žáruvzdorné nádoby a zalijte je vroucí vodou. Nechte 1 minutu stát, poté vodu slijte a ostrým nožem rajčata opatrně oloupejte.
- V malé pánvi na mírném plameni rozehřejte olej.
- Přihoďte šalotku, česnek a lístky tymiánu a za stálého míchání zvolna restujte 2 minuty. Pak přidejte celá oloupaná rajčata a za občasného míchání restujte dalších 5 minut. Při míchání buďte opatrní, aby se rajčata nerozpadla.
- Přidejte crème fraîche nebo zakysanou smetanu a osolte a opepřete. Zvyšte plamen a přiveďte k varu. Vařte dalších 5 minut.
- Ozdobte petrželovou natí a ihned podávejte.