Suroviny
- rajčata (zralá) 700 g
- červená paprika (podlouhlá) 5 ks
- cibule 1 ks
- citronová šťáva 1/2 ks
- zeleninový vývar 500 ml
- olivový olej
- sůl
- pepř
- balzamikový ocet 1 lžička
- třtinový cukr 1 lžíce (nebo dle chuti)
- čerstvé oregano 1 malá hrst
K podávání
- bageta (střední ) 4 ks
- Bazalkové pesto
Postup přípravy
- Troubu rozpalte na 230 °C. Rajčata, papriky a cibuli očistěte a rozkrojte na poloviny. Pekáč vyložte pečicím papírem a rozložte na něj zeleninu řezem nahoru. Vložte do trouby a pečte cca 30 minut, až začnou okraje hnědnout. Pak vyndejte z trouby, nechte mírně vychladnout, abyste dokázali rajčata i papriky udržet v ruce, a pak z nich sloupněte slupky, půjde to snadno.
- Rajčata, papriky i cibuli přesypte do hrnce, zalijte citronovou šťávou i zeleninovým vývarem, vmíchejte olivový olej. Podle potřeby (tj. podle chuti vývaru) osolte a opepřete a vařte asi 20 minut.
- Rozmixujte na hladký krém. Přidejte balzamikový ocet a lístky oregana (několik si nechte na ozdobu), ochutnejte a případně dochuťte solí, pepřem nebo i troškou třtinového cukru. Přiveďte znovu k varu a podávejte ozdobené lístky oregana.
- Bagety rozpečte v troubě dokřupava, rozkrojte podélně napůl a potřete bazalkovým pestem. Podávejte s polévkou.