Najděte si recept
Na co máte chuť?

Polévka Minestrone s bazalkovým pestem
Bazalkové pesto (francouzsky "pistou") polévce dodává chuť Středomoří – někomu to připomene Nice, jinému Itálii, především Janov. Není moc praktické připravovat pesto v menším množství, ale jeho zbytek můžete uchovat v ledničce a použít na jiná jídla – například k těstovinám, do rizota nebo jím jednoduše potřete plátky dokonale uzrálých rajčat.
Suroviny (8–10 porcí)
- křehké mladé boby 200 g
- zelený hrášek 100 g
- mrkev 100 g
- brambory 100 g
- tuřín 100 g
- malý pórek, dobře opláchnutý 1 ks
- řapíkatý celer 1 řapík
- Cuketa 100 g
- Voda 4 litry
- střední cibule, oloupaná a se zapíchnutými 2 hřebíčky 1 ks
- svazek bylinek
- zelené fazolky 100 g
- rajčata, oloupaná, zbavená semínek a nakrájená na kostičky 200 g
- těstoviny kolínka 100 g
- sůl a čerstvě namletý pepř
- čerstvě nastrouhaný parmazán 75 g
Pesto:
- česnek, oloupaný 4 stroužky
- piniové oříšky 50 g
- čerstvá bazalka 40 lístků
- čerstvě nastrouhaný parmazán 75 g
- Olivový olej 200 ml
Postup
- Vyloupejte boby a hrášek a dejte je stranou. Oloupejte mrkev, brambory a tuřín. Nakrájejte je stejně jako pórek, celer, cuketu, fazolky a rajčata na 5–7mm kostičky; každou zeleninu přitom nechte zvlášť.
- Studenou vodu dejte do velkého hrnce, přidejte cibuli se zapíchanými hřebíčky a svazek bylinek. Na středním plameni uveďte do varu, pak plamen snižte a povařte 20 minut.
- Do hrnce přidejte kostičky mrkve, brambor, tuřínu, pórku a celeru a na mírném ohni povařte 15 minut. Nakonec přidejte cukety, hrášek, boby, fazolky, rajčata a těstoviny a vařte, až těstoviny změknou. Vyjměte cibuli a bylinky a polévku dochuťte solí a pepřem. Minestrone udržujte horkou, pokud ji chcete podávat ihned.
- Na pesto vložte česnek, piniové oříšky a špetku soli do robota nebo do hmoždíře a rozmixujte nebo rozdrťte na kašičku. Přidejte bazalku a znovu rozmělněte na kašičku. Pak přidejte parmazán a 30 vteřin mixujte nebo promíchávejte. Nakonec tenkým rovnoměrným pramínkem přilijte olivový olej a robot přitom nechte běžet na nejnižší rychlost nebo stále míchejte balonovou metlou v hmoždíři podobně, jako kdybyste připravovali majonézu, až se olej zcela spojí se směsí. Hojně opepřete.
- Minestrone podávejte ve velké polévkové míse a stranou servírujte pesto a nastrouhaný parmazán k dochucení polévky.
Polévka Minestrone s bazalkovým pestem, foto: Vůně francouzské kuchyně
VŮNĚ FRANCOUZSKÉ KUCHYNĚ
Michel Roux
Jen málokdy se na pultech knihkupectví objeví kniha, která je nejen kuchařkou, ale i oslavou rodné země a jejích výjimečných produktů.
Držitel tří michelinských hvězdiček, šéfkuchař a spoluzakladatel legendárních restaurací Le Gavroche a The Waterside Inn tak činí prostřednictvím rovné stovky receptů, které tvoří samotnou esenci francouzské kuchyně. „Inspirací pro napsání této knížky jsou mé vzpomínky a postřehy, které si s sebou nesu již od dětství, a které mne provázejí celý život do té míry, že se staly mým důvodem k bytí,“ říká Roux.
Tradiční a do detailu propracované recepty na jednoduchá i vznešená jídla, doprovázená úchvatnými fotografiemi, podrobné postupy klasických technik a krásné příběhy o původu jednotlivých receptů to dokazují a činí z této publikace okouzlující čtení. A samozřejmě i skvělou praktickou příručku, až se budete chtít ponořit do tajemství a vůní kuchyně la belle France.
Vydalo nakladatelství Ikar.