Suroviny
- cibule 2 ks
- vepřové sádlo 2 lžíce
- drcený kmín 1 lžička
- hladká mouka 3 lžíce
- sladká paprika 3 lžičky
- hovězí vývar 1 l
- zelí (čerstvé ) 200 g
- brambory (typu B) 4 ks (200 g)
- zelí (sladkokyselé) 300 g
- bobkový list 2 ks
- cukr (a lák ze zelí na dochucení)
- pikantní klobása (poloměkké ) 2 ks
- zakysaná smetana (nemusí být)
- chléb
- sůl
- pepř
Článek
5 nápadů, jak ještě vylepšit oblíbenou polévku
Polévka je grunt, ale i skvělá přesnídávka, lehký oběd, rychlá večeře nebo záchranná snídaně. Kdo by ji nemiloval? Jistě máte i vy svou oblíbenou, ve které musí lžíce stát...
Postup přípravy
- Cibuli nadrobno nasekejte. Rozehřejte v hrnci sádlo, orestujte cibuli.
- Přidejte kmín, po chvilce moukou a restujte za stálého míchání, dokud nebudete mít světlou jíšku.
- Pak teprve vmíchejte papriku, orestujte, přidejte bobkový list a zalijte studeným vývarem. Pořádně promíchejte.
- Nakrájejte zelí na nudličky, brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Přidejte do polévky.
- Vařte asi 10 minut a potom přidejte sterilizované zelí, lák si slijte stranou. Vařte dalších 10 minut doměkka.
- Zelňačku dochuťte lžičkou cukru a podle potřeby lákem ze zelí. Osolte a opepřete. Nakonec přidejte do polévky na plátky nakrájenou orestovanou klobásku, nechte prohřát. Můžete podávat se zakysanou smetanou a chlebem.