Suroviny
- hladká mouka 400 g + navíc
- sušené droždí 7 g
- cukr krupice 20 g
- sůl 6 g + navíc
- med 1 lžíce
- slunečnicový olej 35 ml
- vejce 2 ks
- sezamový olej
- chilli (vločky)
- vejce 1 ks + 1 lžíce vody na potření
- sezamová semínka
- černý pepř (nahrubo mletý )
- jarní cibulka (najemno nakrájená) 3 ks
Článek
24 receptů na domácí chléb, které vám provoní kuchyň
Čerstvý chléb s křupavou kůrkou? Domácí pečení se v posledních letech hodně rozmohlo v řadě českých domácností. Je nám proto jasné, že náš výběr receptů opravdu oceníte! :)
Postup přípravy
- V misce rozmíchejte droždí spolu se špetkou cukru ve 180 ml vlažné vody. Směs nechte zhruba 10 minut stát. Na hladině by se měla začít tvořit pěna.
- Do velké mísy prosejte hladkou mouku, přidejte zbytek cukru krupice, sůl a důkladně promíchejte. Uprostřed mouky udělejte důlek a vlijte do něj olej, vejce, med a drožďovou směs.
- Vypracujte hladké a vláčné těsto, které by se při hnětení mělo samo oddělovat od boků misky. Pokud by bylo těsto příliš lepivé, přidejte malé množství mouky a znovu důkladně prohněťte.
- Vypracované těsto dejte do olejem vymazané mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte ho kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení objemu (90–120 minut).
- Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, důkladně ho prohněťte a rozdělte na 3 stejně velké části. Z každého kusu těsta vyválejte zhruba 30 cm dlouhý pruh těsta, který potřete sezamovým olejem (nedotírejte do krajů), posypte chilli vločkami, najemno nasekanou jarní cibulkou a jemně posolte.
- Těsto zarolujte a spoj těsta důkladně seštípejte.
- Válečky těsta umístěte na pracovní plochu vedle sebe spojem dolů a spleťte z nich copánek, který přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout do dvojnásobného objemu (30–60 minut).
- Troubu předehřejte na 190 °C. V misce prošlehejte vejce s 1 lžící vody, vykynutý chléb potřete a posypejte sezamem a nahrubo mletým černým pepřem.
- Pečte v předehřáté troubě dozlatova (asi 30 minut). Nechte vychladnout.