Suroviny
- kachna 1 ks
- celý kmín 1 lžíce
- rohlík 10 ks
- mléko 250 ml
- perníkové koření 1 lžička
- vejce 8 ks
- mák (celý ) 2 lžíce
- pažitka (čerstvá, nakrájená) 1 velká hrst
- sterilované zelí (červené ) 600 g
- marmeláda (šípková ) 3 lžíce
- čerstvě namletý pepř
- sůl
Uděláte zároveň i něco pro své zdraví, protože mák pomáhá snižovat krevní tlak a působí blahodárně na imunitní systém. Je skvělým zdrojem energie, což se během sychravých, podzimních dnů hodí každému. Zelí také není náhodnou přílohou. Nerozpustná vláknina pomáhá udržovat zdravý trávicí systém tím, že podporuje pohyby střev, zvyšuje prospěšné bakterie ve střevě a pomáhá trávení.
Postup přípravy
- Kachnu omyjte, osušte, důkladně osolte zvenku i zevnitř a posypte kmínem. Přikryjte alobalem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C půl hodiny. Poté teplotu snižte na 120 °C a pečte cca 5 hodin. Po pěti hodinách alobal sundejte, zvyšte opět teplotu na 180 °C a dopečte ještě půl hodinky, aby se udělala krásná zlatavá a křupavá kůrka. Doba pečení vždy záleží na velikosti drůbeže.
- Během pečení kachny připravte nádivku. Rohlíky pokrájejte na kostičky a zalijte mlékem. Do této směsi vmíchejte rozšlehaná vejce a přidejte sůl, pepř, celý mák, perníkové koření a pažitku. Vše zamíchejte a přesuňte na plech s pečicím papírem. Do nádivky můžete přidat i mandlové lupínky. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C cca 30–40 minut.
- Sterilizované zelí v hrnci duste do změknutí. Ke konci vmíchejte šípkovou marmeládu a odstavte z ohně.
PRIMA TIP: Základem každého dobrého jídla jsou kvalitní suroviny. V případě máku v nádivce jde spíše o koření, které provoní jídlo a dodá nezaměnitelné aroma. Abyste dosáhli požadované chuti, sáhněte nejlépe po modrém máku vypěstovaném na našich polích. Koupit kvalitní mák můžete i přímo od pěstitelů na Makové mapě mapa.nasmodrymak.cz. Věřte, že nádivka z toho nejlepšího máku bude nezapomenutelná.