Suroviny
- brambory (oloupané) 300 g
- olivový olej 2 lžíce
- šalotka (oloupaná a nasekaná) 1 ks
- česnek (oloupaný a nasekaný) 1 stroužek
- chilli papričky (sušená ) 1 ks
- Sherry ocet 1 lžíce
- rajčata (konzervovaná soudková ) 400 g
- uzená paprika (pálivá ) 1 lžička
- hladkolistá petržel (nasekaná,na ozdobu)
- sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
Článek
18 receptů à la España
Španělská kuchyně si řadu lidí získá díky paelle, gazpachu nebo sladkosti jménem "churros". Vybrali jsme pro vás recepty, které vás budou rozhodně bavit!
Postup přípravy
- Brambory uvařte v osolené vroucí vodě doměkka. Poté je slijte, nechte vychladnout a nakrájejte na kostičky.
- Mezitím připravte pikantní rajčatovou omáčku. V menší pánvi či rendlíku rozehřejte 1 lžíci oleje. Přihoďte šalotku a česnek a do pánve rozdrobte též sušenou chilli papričku. Ingredience za stálého míchání restujte 1–2 minuty, dokud nezačnou vonět. Pak přilijte sherry ocet a restujte další 1 minutu, dokud obsah pánve nebude mít konzistenci sirupu. Přidejte konzervovaná rajčata a dobře promíchejte. Okořeňte solí, pepřem a uzenou paprikou. Zvyšte plamen a přiveďte k varu. Omáčku vařte v nezakryté pánvi a za častého míchání (aby se rajčata rozpadla) 10–15 minut, dokud nezhoustne.
- Vezměte jinou, větší pánev či rendlík a rozehřejte v ní zbylý olivový olej. Přidejte vychladlé kostičky brambor, osolte a za častého míchání smažte ze všech stran do zlatohněda. Hotové brambory zalijte rajčatovou omáčkou, ozdobte petrželovou natí a podávejte horké nebo při pokojové teplotě.