Najděte si recept
Na co máte chuť?

Paštika z černých fazolí a pečené hlívy
Suroviny (10 porcí)
- černé fazole 120 g
- hlíva ústřičná 300 g
- česnek 5 stroužků
- sušený tymián 1 lžička
- sušený rozmarýn 1 lžička
- extra panenský olivový olej 4 lžíce
- sójová omáčka tamari 4 lžíce
- vlašské ořechy 80 g
- mletý muškátový květ 1 špetka
- mořská sůl 1 lžička
- mletá uzená paprika 1 lžička
- mleté chilli 1/2 lžičky
- citronová šťáva 2 lžíce
- pažitka, nadrobno nasekaná 2 lžíce
Postup
- Fazole namočte na 12 hodin do studené vody. Druhý den je slijte, zalijte čistou vodou a uvařte podle návodu na obalu doměkka, trvá to podle jejich stáří zhruba 1 hodinu.
- Troubu předehřejte na 170 °C. Hlívu očistěte, nakrájejte na větší kousky a rozložte do pekáčku. Česnek oloupejte, čtyři stroužky nasekejte nahrubo a rozdělte na hlívu. Posypte bylinkami, zalijte olivovým olejem a sójovou omáčkou, promíchejte a pečte v předehřáté troubě zhruba 20 minut dozlatova. Vyjměte a nechte zchladnout.
- Ořechy orestujte nasucho v pánvi. Uvařené fazole slijte, propláchněte studenou vodou a nechte zchladnout.
- Do blenderu nebo mixéru na smoothie vložte fazole, hlívu, ořechy a zbylý stroužek česneku, přidejte muškátový květ, sůl, uzenou papriku, mleté chilli a citronovou šťávu, zalijte asi 100 ml čerstvé vody a rozmixujte. Pokud chcete, můžete odložit část fazolí na ozdobu. Posypte pažitkou, promíchejte a ozdobte odloženými fazolemi. Podle potřeby nechte vychladit.
PRIMA TIP: Paštiku natřete na čerstvý chléb či bagetu a posypte ji nadrobno nasekanými ořechy, mikrozeleninou a klíčky nebo třeba plátky ředkvičky, řapíkatého celeru či polovinou cherry rajčátka.
Luštěninová kuchařka se spoustou zeleniny
Jak luštěniny zařadit do domácího vaření? Jak je správně připravovat, klíčit, fermentovat, skladovat? Co všechno se z nich dá vyčarovat a jaké druhy se na co hodí nejlépe? A hlavně, jak si na nich i s dětmi pochutnat?
Šéfkuchař oblíbené dejvické restaurace Country Life a autor úspěšné Zeleninové kuchařky Petr Klíma spojuje své zkušenosti ze světové gastronomie s každodenní praxí v restauraci i v domácí kuchyni, kreativní postupy a dostupné sezónní suroviny.
Díky jeho nové kuchařce si budete moci vychutnat kouzlo moderní veganské kuchyně, ať už je váš stravovací styl jakýkoli a uvařit dobré kvalitní jídlo pro celou vaši rodinu. A protože zásadní součást zdravého jídelníčku představují bílkoviny, je tato kniha věnována (zejména) luštěninám jako jejich kvalitnímu rostlinnému zdroji.
Vydalo nakladatelství Smart Press.