návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Paštika z černých fazolí a pečené hlívy

Hodnoceno: 3x
10 porcí
do 1,5 hodiny
Paštika z černých fazolí a pečené hlívy
Autor: Petr Klíma / Luštěninová kuchařka Paštika z černých fazolí a pečené hlívy
Fazole jako všechny luštěniny mají vysoký obsah vlákniny a bílkovin a poměrně nízký podíl tuku, dobře doplňují chybějící minerály a vitaminy vegetariánům i veganům, kteří nejedí živočišné produkty nebo maso. V této „paštice“ jim zdatně sekunduje superhouba hlíva, která posiluje imunitu, snižuje krevní tlak i cholesterol a podporuje tvorbu červených krvinek. Pokud vás jejich spojení na první pohled neokouzlilo, věřte, že vaše chuťové pohárky si ho díky použitému koření a bylinkám zamilují.

Postup

  1. Fazole namočte na 12 hodin do studené vody. Druhý den je slijte, zalijte čistou vodou a uvařte podle návodu na obalu doměkka, trvá to podle jejich stáří zhruba 1 hodinu. 
  2. Troubu předehřejte na 170 °C. Hlívu očistěte, nakrájejte na větší kousky a rozložte do pekáčku. Česnek oloupejte, čtyři stroužky nasekejte nahrubo a rozdělte na hlívu. Posypte bylinkami, zalijte olivovým olejem a sójovou omáčkou, promíchejte a pečte v předehřáté troubě zhruba 20 minut dozlatova. Vyjměte a nechte zchladnout. 
  3. Ořechy orestujte nasucho v pánvi. Uvařené fazole slijte, propláchněte studenou vodou a nechte zchladnout. 
  4. Do blenderu nebo mixéru na smoothie vložte fazole, hlívu, ořechy a zbylý stroužek česneku, přidejte muškátový květ, sůl, uzenou papriku, mleté chilli a citronovou šťávu, zalijte asi 100 ml čerstvé vody a rozmixujte. Pokud chcete, můžete odložit část fazolí na ozdobu. Posypte pažitkou, promíchejte a ozdobte odloženými fazolemi. Podle potřeby nechte vychladit. 

PRIMA TIP: Paštiku natřete na čerstvý chléb či bagetu a posypte ji nadrobno nasekanými ořechy, mikrozeleninou a klíčky nebo třeba plátky ředkvičky, řapíkatého celeru či polovinou cherry rajčátka. 

Luštěninová kuchařka se spoustou zeleniny
Petr Klíma

Jak luštěniny zařadit do domácího vaření? Jak je správně připravovat, klíčit, fermentovat, skladovat? Co všechno se z nich dá vyčarovat a jaké druhy se na co hodí nejlépe? A hlavně, jak si na nich i s dětmi pochutnat?
Šéfkuchař oblíbené dejvické restaurace Country Life a autor úspěšné Zeleninové kuchařky Petr Klíma spojuje své zkušenosti ze světové gastronomie s každodenní praxí v restauraci i v domácí kuchyni, kreativní postupy a dostupné sezónní suroviny.
Díky jeho nové kuchařce si budete moci vychutnat kouzlo moderní veganské kuchyně, ať už je váš stravovací styl jakýkoli a uvařit dobré kvalitní jídlo pro celou vaši rodinu. A protože zásadní součást zdravého jídelníčku představují bílkoviny, je tato kniha věnována (zejména) luštěninám jako jejich kvalitnímu rostlinnému zdroji.

Vydalo nakladatelství Smart Press.

Související témata: veganská jídla , pomazánka , Malá jídla