Suroviny
- černé fazole 120 g
- hlíva ústřičná 300 g
- česnek 5 stroužků
- sušený tymián 1 lžička
- sušený rozmarýn 1 lžička
- extra panenský olivový olej 4 lžíce
- sójová omáčka tamari 4 lžíce
- vlašské ořechy 80 g
- mletý muškátový květ 1 špetka
- mořská sůl 1 lžička
- mletá uzená paprika 1 lžička
- mleté chilli 1/2 lžičky
- citronová šťáva 2 lžíce
- pažitka, nadrobno nasekaná 2 lžíce
Postup přípravy
- Fazole namočte na 12 hodin do studené vody. Druhý den je slijte, zalijte čistou vodou a uvařte podle návodu na obalu doměkka, trvá to podle jejich stáří zhruba 1 hodinu.
- Troubu předehřejte na 170 °C. Hlívu očistěte, nakrájejte na větší kousky a rozložte do pekáčku. Česnek oloupejte, čtyři stroužky nasekejte nahrubo a rozdělte na hlívu. Posypte bylinkami, zalijte olivovým olejem a sójovou omáčkou, promíchejte a pečte v předehřáté troubě zhruba 20 minut dozlatova. Vyjměte a nechte zchladnout.
- Ořechy orestujte nasucho v pánvi. Uvařené fazole slijte, propláchněte studenou vodou a nechte zchladnout.
- Do blenderu nebo mixéru na smoothie vložte fazole, hlívu, ořechy a zbylý stroužek česneku, přidejte muškátový květ, sůl, uzenou papriku, mleté chilli a citronovou šťávu, zalijte asi 100 ml čerstvé vody a rozmixujte. Pokud chcete, můžete odložit část fazolí na ozdobu. Posypte pažitkou, promíchejte a ozdobte odloženými fazolemi. Podle potřeby nechte vychladit.
PRIMA TIP: Paštiku natřete na čerstvý chléb či bagetu a posypte ji nadrobno nasekanými ořechy, mikrozeleninou a klíčky nebo třeba plátky ředkvičky, řapíkatého celeru či polovinou cherry rajčátka.