návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Pastelový raw dort

1 dort porce
do 1 hodiny
Pastelový raw dort
Pastelový raw dort Autor: Sladká rawmance
Dort jako pro panenky, barevný, voňavý a neodolatelný. Krásná zelená barva po zeleném čaji matcha a růžová barva po malinách přitahují pozornost už od pohledu, a co teprve, když vaši hosté ochutnají…

Živá strava si získává stale více příznivců a i zapřisáhlí masožravci těžko odolávají vynikajicím sladkým dezertům a zákuskům připraveným podle zásad raw stravování. Sice po nich nezhubnete, ale určitě budete mít lepší pocit, když si dáte ke kávě právě raw dortík. Je totiž nejen dobrý, ale i zdravý :)

Článek

Borůvkový raw cheesecake  Foto:

20 sladkých receptů na raw dezerty, zákusky a dorty

Raw cukrařina je stále na vzestupu, má totiž několik nesporných výhod. Raw zákusky a dorty neobsahují mouku. Příprava je zpravidla velmi rychlá a jednoduchá, pokud máte po...

Suroviny (1 dort porce)

Matcha vrstva:

Malinová vrstva:

Postup

  1. Odměřte si do misky kakaové máslo ve ztuhlém stavu (nakrájejte ho nadrobno) a nechte ho v sušičce nebo ve vodní lázni roztavit. Teplota nesmí přesáhnout 42 °C.
  2. Kokosové máslo vyrobte v robotu. Do suchého robotu dejte 3 hrnky strouhaného kokosu a mixujte tak dlouho, až se z kokosu uvolní tuk. Máslo by mělo být téměř tekuté.
  3. Připravte si dortovou formu o průměru 24 cm. Dno obalte strečovou fólií nebo igelitovým sáčkem a poté formu zavřete.
  4. Na přípravu krusty v robotu rozmixujte nejprve krátce vlašské ořechy a pohanku na hrubší směs, poté přidejte datle a sůl a opět promixujte. Nakonec přidejte vodu. Pokud se směs dostatečně nelepí a netvoří soudržné těsto, přidejte dvě lžíce vody a ještě zamixujte. Hmotu přemístěte do dortové formy a rovnoměrně natlačte na dno.
  5. Matcha krém připravte v mixéru. Rozmixujte kešu ořechy, vodu, agáve sirup, sůl a matcha prášek. Poté přidejte kokosové a kakaové máslo a opatrně mixujte, až se vše spojí. Nalijte si asi 1 dl krému stranou do misky a odložte ji na chladné místo, ne však do ledničky. Zbytek vylijte na krustu a vložte do mrazáku na 3 hodiny.
  6. Malinový krém udělejte opět v mixéru, rozmixujte vše kromě kakaového másla a lecitinu. Ty přidejte nakonec a důkladně promixujte. Nalijte na zelenou vrstvu a nechte chladit 6 hodin.
  7. Po zchladnutí opatrně uvolněte okraj dortové formy, nahřátým nožem odřízněte dort podél okrajů a formu sundejte. Uchopte strečovou fólii a lehce oddělte dort ode dna formy. Podepřete dort celou dlaní s prsty, odstraňte fólii a přesuňte na servírovací talíř. Na dort dejte zdobicí fólii s dekorem (lze sehnat s mnoha různými vzory) a natřete zelený krém do vzoru. Rovnou stěrkou setřete přebytečný krém a opatrně zdobicí fólii sejměte.
  8. Dort nakrájejte nožem nahřátým pod horkou vodou, který vždy nejprve osušte a pak zakrojte. Takto postupujte před každým zakrojením.

PRIMA TIP: Pokud si nechcete kupovat zdobicí fólii, dejte zelený krém na půl hodiny až hodinu do ledničky, poté přesuňte do zdobicího sáčku se špičkou a dekorujte tradičně po vzoru našich babiček.

Sladká rawmance

První česká sweet raw kuchařka

Sladká rawmance Foto:

Všechny milovníky raw sladkostí nadchne kniha, podle které si je mohou připravovat sami doma. I to je poselství nové kuchařky Sladká rawmance.

Autorka knihy Veronika Klamtová prozradila tajemství sladké raw kuchyně a představila recepty, které se osvědčily v její cukrárně. Kuchařka obsahuje šedesát detailních postupů přípravy báječných zákusků doplněných fotografiemi Aleny Hrbkové. Najdete v ní slavnostní dorty, pestré snídaně, malé dezerty a čokoládové variace. Nechybí autorčiny rady a vtipné příběhy o tom, jak jednotlivé dobroty vznikaly.

„Ráda přetvářím klasické zákusky na chuťově bohatší, a přitom zdravější raw dezerty. Věřím, že Sladká rawmance si najde své příznivce. Chtěla bych je inspirovat k tomu, aby si osvojili základní postupy přípravy a vymýšleli vlastní variace,“ usmívá se Veronika a dodává: „Myslela jsem také na děti, v knize najdete tipy na školní svačiny, dorty ideální na dětskou oslavu nebo oblíbené čokoládové sušenky.“

Knihu koupíte na stránkách www.rawkucharka.cz nebo v cukrárně Sweet Secret of raw (Rumunská 25, Praha 2) a v restauraci Secret of raw (Seifertova 13).