Krusta
- vlašské ořechy 1 hrnek
- klíčená sušená pohanka 1 hrnek
- čerstvé datle 1/2 hrnku
- špetka soli
- Voda 50 ml
Matcha vrstva
- kokosové máslo 1/2 hrnku
- kešu ořechy 1/2 hrnku
- Voda 1 hrnek
- světlý agáve sirup 1/3 hrnku
- špetka soli
- kakaové máslo 1/4 hrnku
- práškový matcha čaj v bio kvalitě 4 lžičky
Malinová vrstva
- kešu ořechy 3/4 hrnku
- světlý agáve sirup 1/2 hrnku
- maliny 2 hrnky
- Voda 1/2 hrnku
- kakaové máslo 3/4 hrnku
- lecitin 2 lžíce
Živá strava si získává stale více příznivců a i zapřisáhlí masožravci těžko odolávají vynikajicím sladkým dezertům a zákuskům připraveným podle zásad raw stravování. Sice po nich nezhubnete, ale určitě budete mít lepší pocit, když si dáte ke kávě právě raw dortík. Je totiž nejen dobrý, ale i zdravý :)
Článek
20 sladkých receptů na raw dezerty, zákusky a dorty
Raw cukrařina je stále na vzestupu, má totiž několik nesporných výhod. Raw zákusky a dorty neobsahují mouku. Příprava je zpravidla velmi rychlá a jednoduchá, pokud máte po...
Postup přípravy
- Odměřte si do misky kakaové máslo ve ztuhlém stavu (nakrájejte ho nadrobno) a nechte ho v sušičce nebo ve vodní lázni roztavit. Teplota nesmí přesáhnout 42 °C.
- Kokosové máslo vyrobte v robotu. Do suchého robotu dejte 3 hrnky strouhaného kokosu a mixujte tak dlouho, až se z kokosu uvolní tuk. Máslo by mělo být téměř tekuté.
- Připravte si dortovou formu o průměru 24 cm. Dno obalte strečovou fólií nebo igelitovým sáčkem a poté formu zavřete.
- Na přípravu krusty v robotu rozmixujte nejprve krátce vlašské ořechy a pohanku na hrubší směs, poté přidejte datle a sůl a opět promixujte. Nakonec přidejte vodu. Pokud se směs dostatečně nelepí a netvoří soudržné těsto, přidejte dvě lžíce vody a ještě zamixujte. Hmotu přemístěte do dortové formy a rovnoměrně natlačte na dno.
- Matcha krém připravte v mixéru. Rozmixujte kešu ořechy, vodu, agáve sirup, sůl a matcha prášek. Poté přidejte kokosové a kakaové máslo a opatrně mixujte, až se vše spojí. Nalijte si asi 1 dl krému stranou do misky a odložte ji na chladné místo, ne však do ledničky. Zbytek vylijte na krustu a vložte do mrazáku na 3 hodiny.
- Malinový krém udělejte opět v mixéru, rozmixujte vše kromě kakaového másla a lecitinu. Ty přidejte nakonec a důkladně promixujte. Nalijte na zelenou vrstvu a nechte chladit 6 hodin.
- Po zchladnutí opatrně uvolněte okraj dortové formy, nahřátým nožem odřízněte dort podél okrajů a formu sundejte. Uchopte strečovou fólii a lehce oddělte dort ode dna formy. Podepřete dort celou dlaní s prsty, odstraňte fólii a přesuňte na servírovací talíř. Na dort dejte zdobicí fólii s dekorem (lze sehnat s mnoha různými vzory) a natřete zelený krém do vzoru. Rovnou stěrkou setřete přebytečný krém a opatrně zdobicí fólii sejměte.
- Dort nakrájejte nožem nahřátým pod horkou vodou, který vždy nejprve osušte a pak zakrojte. Takto postupujte před každým zakrojením.