Suroviny
- špaldová mouka (typ 630) 150 g
- hladká mouka 100 g
- vanilkový cukr (domácí) 1 lžíce
- vejce 3 ks
- sůl 1 špetka
- plnotučné mléko 600 ml
- voda 50 ml
- přepuštěné máslo (nebo řepkový olej na smažení)
- moučkový cukr (na poprášení)
Náplň
- jablka (střední) 5 ks
- mletá skořice 1/2 lžičky
- hřebíček 2 ks
- máslo 50 g
- vanilkový cukr (domácí ) 1 lžíce
- citronová šťáva
- vlašské ořechy (nasucho opražené, nasekané nahrubo) 1 hrst
Postup přípravy
- Do velké mísy nalijte mléko, za stálého míchání přisypávejte oba druhy mouky, přidejte sůl, cukr, vejce (důkladně rozmíchejte) a nakonec přidejte vodu.
- Těsto nechte odpočinout 5 minut. Během této doby může lehce zhoustnout. Pokud se vám bude zdát hodně husté, můžete přidat trošičku vody nebo mléka.
- Připravte si dvě pánve. Na každou dejte kousek másla ghí, případně trochu řepkového oleje, a nechte rozehřát. Poté tuk rozetřete po pánvičkách a můžete smažit.
- Během smažení rozetřete po pánvi olej či máslo ještě několikrát (vždy v opravdu malém množství) podle potřeby. Hotové palačinky skládejte na talíř jednu na druhou.
- Před podáváním si připravte náplň (touto dávkou naplníte 4 palačinky).
- Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostky. V míse je zakápněte citronovou šťávou, přidejte cukr, skořici a vše společně promíchejte.
- V hrnci rozehřejte máslo, přidejte jablka a přihoďte dva hřebíčky. Jablka takto nechte chviličku „dusit“. Záleží na druhu jablek, kolik v sobě mají šťávy a jak moc jsou tvrdá (musíte dát pozor, abyste z nich neměli kaši).
- Těm mým stačily 3 minuty a byla hotová. Odstraňte hřebíčky a vmíchejte do jablek opražené vlašské ořechy. Palačinky naplňte, zaviňte a zaprašte moučkovým cukrem. Výborné jsou i s jakoukoli marmeládou.
Připravte vláčné palačinky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Nejlepší recept na palačinky jako od maminky