Suroviny
- dýně ( např. turecký turban nebo máslová) 500 g
- červená cibule (velká ) 1 ks
- česnek 2 větší stroužky
- paprika 1 ks
- anglická slanina ( v celku) 100 g
- kuřecí stehno (menší ) 6 ks
- rýže (rýže na rizoto (kulatozrnná)) 250 g
- mletá uzená paprika 1 vrchovatá lžička
- bílé víno 100 ml
- slepičí vývar 750 ml
- mražený hrášek 100 g
- hladkolistá petržel 1 menší svazek
- citron (bio ) 1 ks
- olivový olej ( na smažení)
Článek
22x lákavé recepty na kuřecí stehna v hlavní roli
Kuřecí stehna jsou velmi vděčný kus masa. Jsou sice o něco tučnější než prsa, ale díky tomu si za všech okolností zachovávají šťavnatost. Stehna můžete péct, dusit, smažit...
Postup přípravy
- Z dýně odstraňte semena, oloupejte slupku a dužinu nakrájejte na kostičky 3 × 3 cm. Oloupejte cibuli a nadrobno nakrájejte. Papriku omyjte, očistěte a také nakrájejte na malé kostičky. Oloupaný česnek pokrájejte na plátky, slaninu na kostičky. Omyjte a osušte kuřecí stehna.
- V nízkém pekáčku nebo v pánvi s pokličkou zahřejte trochu oleje. Ze všech stran na něm dozlatova osmahněte kuřecí stehna a opět vyndejte. V horkém tuku nechte zesklovatět slaninu, pak přidejte zeleninu a krátce orestujte.
- Vmíchejte rýži a mletou papriku, podlijte bílým vínem a slepičím vývarem.
- Zpátky vraťte kuřecí stehna a směs přiveďte k varu. Snižte teplotu, zakryjte pokličkou a přibližně 20 minut zlehka vařte. Asi 5 minut před koncem této doby vmíchejte hrášek.