Suroviny
- hermelín (Sedlčanský Hermelín Selský) 2 ks
- sýr (sýr Zlatý Pepin) 1 ks
- strouhaný perník 50 g
- vlašské ořechy (vyloupané ) 50 g
- červená cibule (velká ) 1 ks
- chilli papričky (čerstvé ) 3 ks
- máslo 1 lžíce
- ocet (balzamikový nebo vinný ) 1 lžíce
- třtinový cukr 1 lžička
- chilli (sušené ) 1 lžička
- hřebíček 2 ks
- med 1 lžíce
- rostlinný olej 150 ml
- sůl špetka
Článek
13 receptů na neodolatelně dobré nakládané sýry
Nakládané sýry mají v tuzemsku velkou tradici... Vždyť dobře naložený hermelín je stálicí v nabídce mnoha hospod jako oblíbená chuťovka k pivu. Nakládat se ale dají téměř...
Postup přípravy
- Připravte si cibulovou remuládu, kterou krásně rozvláčníte tento speciálek. Oloupanou cibuli nakrájejte na měsíčky. Máslo nechte pomalu rozpoustit na pánvičce. Přidejte třtinový cukr a nechte zhnědnout. Poté přidejte cibuli, duste, dokud není změklá, a nakonec přilijte balzamikový (vinný) ocet. Nechte chvíli zchladnout.
- Nadrobno nastrouhaný perník smíchejte s chilli papričkou a lžící medu a předem rozdrceným hřebíčkem. Chilli papričky očistěte a nakrájejte na kolečka.
- Sýry podélně rozkrojte a prosypejte perníkovou směsí. Opět zaklapněte. Vkládejte na střídačku do sklenic, vždy tak, aby byly vrstvy cibulové remulády mezi sýry, zasypávejte ořechy a chilli papričkou.
- Nakonec zalijte olejem ne úplně po okraj. Nechte ještě chvíli odpočinout a následně zaklapněte sklenici. Tato nasládlá netradiční kombinace se skvěle páruje s dezertním vínem a černými olivami.