Suroviny
- Sedlčanský Hermelín Selský 2 ks
- sýr Zlatý Pepin 1 ks
- perník na strouhání 50 g
- vyloupané vlašské ořechy 50 g
- velká červená cibule 1 ks
- čerstvé chilli papričky 3 ks
- Máslo 1 lžíce
- balzamikový nebo vinný ocet 1 lžíce
- třtinový cukr 1 lžička
- sušené chilli 1 lžička
- Hřebíček 2 ks
- špetka soli
- Med 1 lžíce
- rostlinný olej 150 ml
Článek
13 receptů na neodolatelně dobré nakládané sýry
Nakládané sýry mají v tuzemsku velkou tradici... Vždyť dobře naložený hermelín je stálicí v nabídce mnoha hospod jako oblíbená chuťovka k pivu. Nakládat se ale dají téměř...
Postup přípravy
- Připravte si cibulovou remuládu, kterou krásně rozvláčníte tento speciálek. Oloupanou cibuli nakrájejte na měsíčky. Máslo nechte pomalu rozpoustit na pánvičce. Přidejte třtinový cukr a nechte zhnědnout. Poté přidejte cibuli, duste, dokud není změklá, a nakonec přilijte balzamikový (vinný) ocet. Nechte chvíli zchladnout.
- Nadrobno nastrouhaný perník smíchejte s chilli papričkou a lžící medu a předem rozdrceným hřebíčkem. Chilli papričky očistěte a nakrájejte na kolečka.
- Sýry podélně rozkrojte a prosypejte perníkovou směsí. Opět zaklapněte. Vkládejte na střídačku do sklenic, vždy tak, aby byly vrstvy cibulové remulády mezi sýry, zasypávejte ořechy a chilli papričkou.
- Nakonec zalijte olejem ne úplně po okraj. Nechte ještě chvíli odpočinout a následně zaklapněte sklenici. Tato nasládlá netradiční kombinace se skvěle páruje s dezertním vínem a černými olivami.