Najděte si recept
Na co máte chuť?

Minimazance s drobenkou
Mazanec je tradiční sladké pečivo, které patří k Velikonocům jako vánočka k Vánocům. Ovšem to, že je tradiční, neznamená, že se s ním nedá experimentovat. Zkuste tentokrát připravit malé mazance s originální drobenkou, které můžete naplnit různými náplněmi.
do 2 hodin
20 ks porcí
Suroviny (20 ks porcí)
- hladká pšeničná mouka 500 g
- špetka soli
- Mléko 250 ml
- Máslo 100 g
- cukr moučka 100 g
- vanilkový cukr 1 sáček
- nastrouhaná kůra z chemicky neošetřeného citronu 1 lžička
- čerstvé kvasnice 20 g
- Žloutek 2 ks
- žloutek na potírání 1 ks
Drobenka:
- mleté lískové oříšky 2 lžíce
- hladká špaldová mouka 2 lžíce
- Máslo 2 plátky
- jahodový džem 2 lžíce
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Mouku prosijte do mísy a přidejte sůl. Mléko dejte do kastrůlku a lehce ohřejte tak, abyste v něm udrželi prst. V jiném kastrůlku rozpusťte máslo a nechte chladnout. Lžíci cukru odeberte, zbytek vsypte k mouce spolu s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Uprostřed mouky udělejte důlek. Droždí rozdrobte a smíchejte se lžící cukru a třemi lžícemi vlažného mléka. Drožďovou kašičku vlijte do důlku v mouce a přimíchejte asi půl lžíce okolní mouky. Pak mísu zakryjte utěrkou a nechte při pokojové teplotě stát, dokud kvásek v důlku nezvětší svůj objem na dvojnásobek.
- Poté přidejte žloutky, mléko, rozpuštěné máslo a vypracujte hladké těsto. Za pomoci vařečky do těsta vtlačte co nejvíce vzduchu. Poté zakryjte a nechte v teple kynout asi 30–45 minut.
- Nakynuté těsto rozválejte na 1 cm tlustou placku a nakrájejte na čtverce. Můžete je naplnit tvarohem s rozinkami nebo hustým džemem. Pak přehněte rohy přes náplň a vytvarujte bochánky. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte asi tak 15 minut dokynout.
- Připravte si drobenku. Smíchejte mouku s oříšky, rozdrobte s máslem a nakonec smíchejte s džemem. Bochánky potřete žloutkem, posypte drobenkou a dejte je péct do vyhřáté trouby. Pečte při 180 °C asi 20–25 minut.
- Prima tip: Můžete si udělat i klasickou drobenku, ve které je stejný poměr polohrubé nebo hrubé mouky a krupicového cukru.
Minimazance s drobenkou. Foto: Jezte česky
JEZTE ČESKY– rok v naší kuchyni
Jana Vašáková, Zdena Skokanová N.
Tato kuchařka přináší osvědčené tipy, jak používat zdravé lokální sezonní suroviny v kuchyni – autorky oprášily staré české recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám. Naučí vás připravovat domácí marmelády, sirupy i nanuky, nezapomínají ani na netradiční vánoční a velikonoční menu nebo pochoutky z posvícení. Navíc v knize najdete zajímavosti a reportáže z tradiční zabijačky nebo z honu.
Vydalo nakladatelství Smart Press