Suroviny
- hladká mouka (pšeničná) 250 g
- polohrubá mouka (pšeničná ) 250 g
- droždí (čerstvé ) 35 g
- plnotučné mléko (bio,vlažné) 220 ml
- třtinový cukr 150 g
- vanilkový cukr 8 g
- žloutek (pokojové teploty) 3 ks
- citronová kůra (nastrouhaná ) z 1 citronu
- máslo (farmářské, vychlazené) 150 g
- sušené rozinky 100 g
- rum (tuzemák na namočení rozinek)
- mandlové plátky 50 g
- sekané mandle 50 g
- bílek (pokojová teplota) 1 ks
- sůl špetka
PRIMA TIPY:
Droždí na kvásek nejprve v mističce rozmíchejte se lžičkou cukru na kaši a až pak přidejte mléko a mouku na kvásek. Nebude se vám zpočátku zdát, že je to možné. Ale nechte droždí s cukrem chvilku zaktivovat a samo se začne rozpouštět.
Těsto nejprve zpracujte na drobenku a až pak přidejte kvásek a žloutky a zapracujte je.
Těstu dopřejte hodinu a půl hned po zapracování v míse. A každému bochánku pak hodinu na plechu.
Pečte zakryté alobalem a až 10 minut před dopečením odkryjte, ať se mazanec nespálí.
Postup přípravy
- Rozinky dejte do malé misky a zalijte je tuzemákem, aby byly úplně ponořené.
- Droždí v misce rozetřete se lžičkou cukru do kaše. Nebude se vám to zpočátku zdát, ale nechte chvilku cukr působit na droždí a ono začne samo roztávat.
- Poté přidejte 50 g vlažného mléka a 1 polévkovou lžíci hladké mouky, vše promíchejte, misku přikryjte utěrkou a nechte 10 minut odpočinout, aby vzešel kvásek.
- Mezitím prosejte do mísy od robotu obě mouky, přidejte třtinový i vanilkový cukr, sůl a citronovou kůru a na kostičky nakrájené máslo.
- Použijte nástavec typu hák a nechte zpracovat drobenku.
- Poté doprostřed přilijte kvásek a opět zapracujte.
- Přidejte žloutky a opět zapracujte.
- Nakonec do těsta dejte rozinky bez rumu, ten z nich slijte, a 25 g sekaných mandlí a 25 g plátkových. Opět zapracujte do těsta.
- Plastovou nebo dřevěnou mísu trochu vysypte hladkou moukou a přemístěte do ní těsto. Mělo by být lehce lepivé. Pokud je moc, zapracujte do něj ještě trochu hladké mouky.
- Mísu přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo odpočívat 90 minut, aby těsto nakynulo. Těsto nebude nakynuté nikterak hodně, protože mazancové těsto je těžké, tak se toho nelekněte.
- Po 90 minutách z těsta vytvarujte 2 bochníčky, které přesuňte na plech. Já každý dávám na jiný plech, ale vejdou se vám i na jeden.
- Nechte opět kynout, tentokrát 60 minut.
- Poté je nařízněte do kříže, pomažte bílkem a posypte zbylými kousky mandlí.
- Mazance lehce překryjte alobalem, aby se v troubě nespálily. Mají totiž tendenci více hnědnout.
- Dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na 50 minut a 10 minut před koncem pečení sundejte alobal, aby zezlátly.
- Po upečení nechte 1 hodinu chladnout a poté servírujte.
- Vydrží skvělý a vláčný přes dva dny.