návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Mazanec

nad 2 hodiny
Mazanec
Mazanec Autor: Miluji svůj život
Jako je na Vánoce populární vánočka, tak je na Velikonoce nenahraditelný mazanec. A ještě když je domácí, to je ta největší pochoutka.
Reklama

PRIMA TIPY:

Droždí na kvásek nejprve v mističce rozmíchejte se lžičkou cukru na kaši a až pak přidejte mléko a mouku na kvásek. Nebude se vám zpočátku zdát, že je to možné. Ale nechte droždí s cukrem chvilku zaktivovat a samo se začne rozpouštět. 

Těsto nejprve zpracujte na drobenku a až pak přidejte kvásek a žloutky a zapracujte je.

Těstu dopřejte hodinu a půl hned po zapracování v míse. A každému bochánku pak hodinu na plechu.

Pečte zakryté alobalem a až 10 minut před dopečením odkryjte, ať se mazanec nespálí.

Reklama

Postup

  1. Rozinky dejte do malé misky a zalijte je tuzemákem, aby byly úplně ponořené.
  2. Droždí v misce rozetřete se lžičkou cukru do kaše. Nebude se vám to zpočátku zdát, ale nechte chvilku cukr působit na droždí a ono začne samo roztávat.
  3. Poté přidejte 50 g vlažného mléka a 1 polévkovou lžíci hladké mouky, vše promíchejte, misku přikryjte utěrkou a nechte 10 minut odpočinout, aby vzešel kvásek.
  4. Mezitím prosejte do mísy od robotu obě mouky, přidejte třtinový i vanilkový cukr, sůl a citronovou kůru a na kostičky nakrájené máslo.
  5. Použijte nástavec typu hák a nechte zpracovat drobenku.
  6. Poté doprostřed přilijte kvásek a opět zapracujte.
  7. Přidejte žloutky a opět zapracujte.
  8. Nakonec do těsta dejte rozinky bez rumu, ten z nich slijte, a 25 g sekaných mandlí a 25 g plátkových. Opět zapracujte do těsta.
  9. Plastovou nebo dřevěnou mísu trochu vysypte hladkou moukou a přemístěte do ní těsto. Mělo by být lehce lepivé. Pokud je moc, zapracujte do něj ještě trochu hladké mouky.
  10. Mísu přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo odpočívat 90 minut, aby těsto nakynulo. Těsto nebude nakynuté nikterak hodně, protože mazancové těsto je těžké, tak se toho nelekněte.
  11. Po 90 minutách z těsta vytvarujte 2 bochníčky, které přesuňte na plech. Já každý dávám na jiný plech, ale vejdou se vám i na jeden.
  12. Nechte opět kynout, tentokrát 60 minut.
  13. Poté je nařízněte do kříže, pomažte bílkem a posypte zbylými kousky mandlí.
  14. Mazance lehce překryjte alobalem, aby se v troubě nespálily. Mají totiž tendenci více hnědnout.
  15. Dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na 50 minut a 10 minut před koncem pečení sundejte alobal, aby zezlátly.
  16. Po upečení nechte 1 hodinu chladnout a poté servírujte.
  17. Vydrží skvělý a vláčný přes dva dny.
Reklama

Miluji svůj život
Kateřina Jašková

Blog Miluji svůj život je zaměřen na racionální způsob života. Naše zdraví a štěstí je ovlivněno nejen správným a kvalitním stravováním, ale také způsobem myšlení a naším celkovým životním stylem. Na tomto blogu najdete inspiraci pro zdravé vaření a pečení, výrobu domácí kosmetiky, motivační články, články o zdraví a také o všech radostech i nástrahách mateřství.

Jmenuji se Kateřina Jašková a víte co? Miluji svůj život :)

Související témata: mazanec , Velikonoce , Sladké , Česká kuchyně
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama