Připravujete velkou letní párty? Oslavu? Svatbu? Pak je tento luxusní, přesto nikterak složitý dort právě pro vás. Jelikož příprava se dá rozložit do více dnů, není pak konečné sestavení tak časově náročné.
8 porcí
90 minut
Korpus
vejce pokojové teploty
5 ks
cukr krupice
1 hrnek
vanilkový extrakt
1 špetka
hladká mouka
1 hrnek
Sirup
malinový likér
60 ml
cukrový sirup
60 ml
Smetanový krém na plnění
Mascarpone
250 g
smetana ke šlehání (33 % tuku)
250 ml
cukr moučka
1/4 hrnku
prášková želatina
2 lžičky
Voda
2 lžíce
vanilkový extrakt
2 lžičky
Malinový rozvar
čerstvé nebo mražené maliny
1,5 hrnku + 1 hrst čerstvých
cukr krupice
1/2 hrnku
Voda
2 lžíce
Krém na potření
bílá čokoláda nasekaná na kousky
150 g
smetana ke šlehání (33 % tuku)
65 ml
hodně změklé máslo
4 lžíce
čerstvé maliny a snítky rozmarýnu na ozdobu
cukr moučka na poprášení
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 180 °C. Vymažte máslem 3 koláčové formy a vyložte je papírem na pečení.
Do mísy vyklepněte 5 vajec, přidejte cukr a vanilku a při vysoké rychlosti ušlehejte v robotu nebo elektrickými metlami, až směs zesvětlá a ztrojnásobí objem. V několika dávkách zatřete prosátou mouku (nebo ji prosívejte přímo do směsi) a vždy dobře zatřete, velmi zlehka, aby směs zůstala nadýchaná.
Těsto rozdělte do forem a pečte 25 až 30 minut. Vyzkoušejte párátkem, jestli je těsto propečené. Korpusy nechte 1 minut chladnout, pak objeďte okraje formy nožem a korpusy uvolněte a nechte úplně vychladnout (korpusy můžete upéct i předem a uchovat zabalené ve fólii v chladu).
Na rozvar vařte maliny s cukrem a vodou na nízkém stupni asi 15 minut do husta, pak rozmixujte a rozvar protřete přes jemný cedník nebo síto, aby v něm nebyla semínka. Vmíchejte čerstvé maliny a dejte stranou.
Na krém namočte želatinu do vody a nechte stranou nabobtnat, asi 5 minut. Pak ji zahřejte (v mikrovlnce stačí 10 vteřin), aby se stala tekutou a byla hladká. Nejlépe v robotu prošlehejte mascarpone, smetanu, cukr a vanilku při střední rychlosti. Postupně za stálého šlehání přilévejte želatinu a dobře prošlehejte. Krémem pak naplňte cukrářský nebo silný plastový sáček.
Promíchejte přísady na sirup a zakapejte jím korpusy, aby nasákly (v těstě není tuk, sirup mu dodá vláčnost a vůni).
Na první korpus nastříkejte okraj z krému a vyplňte malinovým rozvarem. Do mezer mezi malinami nastříkejte krém a uhlaďte ho. Přiložte druhý korpus a postup zopakujte. Pak přiložte třetí korpus.
Na dokončení zahřejte čtvrtinu smetany k bodu varu a přelijte jí nasekanou čokoládu v misce. Nechte chvíli stát a pak rozmíchejte na hladký krém. Nechte ho 10 minut stát a pak ručními elektrickými metlami šlehejte 10 minut, až vznikne lehký nadýchaný krém, do kterého po lžících zašlehávejte měkké máslo. Dort slabě potřete polevou, dejte na 20 minut do chladu, pak ho potřete zbylou polevou a ozdobte ho.
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.