Najděte si recept
Na co máte chuť?

Makové řízky s domácí majonézou
Tereza z blogu VÝPEČKY.COM je velká experimentátorka a nebojí se nových, neotřelých kombinací. Makové řízky jsou právě takové... Vznikly jako okamžitý nápad, který se povedl, tak proč to nevyzkoušet?
Základem je domácí čerstvá strouhanka. Jednoduše hoďte do mixéru třeba světlý toustový chléb, může být i čerstvý. Do směsi pak můžete zamíchat nejen mák, ale i nasekanou petrželku s parmezánem nebo nastrouhané oříšky.
Suroviny (4 porce)
Na řízky:
- vepřová panenka 600 g
- bio citron 1 kus
- Mák 5 lžic
- Vejce 2 ks
- domácí strouhanka 120 g
- Smetana 2 lžíce
- hladká mouka na obalení
- přepuštěné máslo na smažení
- Sůl
- čerstvě namletý pepř
Na majonézu:
- Žloutek 2 ks
- Slunečnicový olej 150 ml
- čerstvě vymačkaná šťáva z půlky citronu
- Sůl
- čerstvě namletý pepř
- dijónská hořčice 1 lžička
Postup
- Panenku nakrájejte na 12 stejně velkých plátků. Plátky jemně z obou stran poklepejte klouby na rukou a po obou stranách je osolte a opepřete.
- Citron omyjte a ostrouhejte z něj kůru, kterou smíchejte se strouhankou a s mákem. Směs dejte do hlubokého talíře. V dalším talíři prošlehejte vejce se smetanou a do třetího talíře dejte hladkou mouku na obalení.
- Řízky obalte nejprve v mouce, potom ve vajíčku a nakonec v makové strouhance. Obalené řízky smažte na přepuštěném másle dozlatova.
- Na majonézu si nejprve v misce rozšlehejte žloutky, pak vmíchejte citronovou šťávu a hořčici. Ke směsi začněte pomalým pramínkem přilévat olej a přitom šlehejte, až se olej s vaječnou emulzí propojí a vznikne konzistence a barva klasické majonézy.
Makové řízky s majonézou. Foto: Výpečky.com
Výpečky.com je blog o jídle, vaření, kulinárních výletech a dobrodružstvích. Tereza, která ho vytváří, je kulinární stylistka, amatérsky fotí jídlo a hodnotí restaurace.
Najdete tady recepty, její vlastní i převzaté, ale všechny odzkoušené a prověřené. Také dramatické reportáže z cest a jídelen, kantýn, bufetů a vývařoven. Vydejte se na výpravu od haute cuisine až po výpečky.