Najděte si recept
Na co máte chuť?

Losos v listovém těstě se špenátem
Díky pečení v těstě si rybí maso zachová šťavnatost. Navíc to i krásně vypadá – tento recept se hodí i pro slavnostní chvíle!
do 1 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- filety z lososa 500 g
- rozválené listové těsto 2 ks (2x 300 g)
- Vejce 1 ks
- sůl a čerstvě namletý pepř
Náplň:
- velká šalotka 1 ks
- Česnek 2 stroužky
- čerstvý špenát 300 g
- pórek 1 ks
- pár kapek citrónové šťávy
- Máslo 1 lžíce
- sůl a čerstvě namletý pepř
K servírování:
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Troubu rozehřejte na 200 °C. Špenát omyjte a zbavte písku.
- Na pánvi rozpusťte máslo. Šalotku s česnekem zbavte slupky, nakrájejte nadrobno a nechte na másle zpěnit. Pórek nakrájejte na kolečka a přidejte s omytým špenátem na pánev a nechte ho lehce zavadnout. Osolte, opepřete a zakápněte lehce citronem. Smíchejte s šalotkou a česnekem, dejte bokem a nechte vychladnout.
- Připravte si plech a vyložte ho pečicím papírem, na který rozložte již rozválené jedno listové těsto.
- Vychladlý špenát vymačkejte a zbavte přebytečné vody. Poté ho rovnoměrně rozložte do středu listového těsta.
- Filet z lososa nožem zarovnejte tak, abyste z něj dostali rovnoměrný kus. Dobře ho osolte, opepřete a položte na špenát.
- Vejce rozšlehejte v hrnečku a pomocí mašlovačky pomažte okraje těsta. Druhé listové těsto rozbalte a položte na lososa. Okraje dobře zarovnejte a přitlačením vidličky spojte. Přebytečné těsto odkrojte nožem a zbytek pomažte zbylým vejcem. Na vrchní části těsta nožem na šikmo těsto nařízněte.
- Lososa v listovém těstě vložte do trouby a pečte 30 minut do zezlátnutí. Podávejte s opečenými brambory a tatarskou omáčkou.
Losos v listovém těstě se špenátem; foto: archiv Hellmann´s