Suroviny
- olivový olej 3 lžíce
- kulatá rýže 100 g
- zeleninový vývar 500 ml
- mandle 2 lžíce
- sušené rozinky (malé černé ) 2 lžíce
- mletý koriandr 1/2 lžičky
- lichořeřišnice (velké mladé listy lichořešnice i se stonky) 20 ks
- šalotka 1 ks
- drcená rajčata (z konzervy nebo rajčatový protlak) 300 ml
- mletá skořice 1/4 lžičky
- třtinový cukr 1 lžička
- lichořeřišnice (listy a květy lichořešnice větší na ozdobu)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Odkaz
Propadněte kouzlu jedlých květin
V našem speciálu najdete široký přehled jedlého kvítí i býlí a k tomu spoustu receptů pro všechny kytkožrouty!
Postup přípravy
- V hrnci rozehřejte 1 lžíci oleje, vsypte rýži, 1 minutu ji restujte za stálého míchání, přilijte vývar, podle chuti osolte a uvařte doměkka.
- Mandle nasekejte nadrobno, rozinky spařte vroucí vodou. Vsypte je k uvařené rýži a promíchejte s mletým koriandrem. Nechte zchladnout, abyste rýži mohli nabrat rukou. Dno pekáčku vymažte olejem.
- Vezměte si hrst rýže, lehce ji zmáčkněte a poválejte do tvaru válečku. List položte rubovou stranou nahoru, stonkem k sobě, doprostřed dejte váleček rýže, přeložte přes něj pravý a levý okraj a list směrem k sobě zaviňte. Zbytek stonku poslouží jako provázek, který přeložíte přes závitek, čímž se upevní. Pokračujte do spotřebování listů a náplně. Závitky skládejte těsně vedle sebe do pekáčku.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Šalotku nakrájejte nadrobno a orestujte ji v rendlíku na zbylém oleji dozlatova. Přidejte rajčata nebo protlak (rajčata rozmačkejte vařečkou na kaši), skořici a cukr, osolte a opepřete. Povařte 5 minut. Omáčku nalijte na závitky, případně přilijte trochu vody, aby byly závitky zhruba do poloviny ponořené. Pekáček zakryjte alobalem nebo poklicí a pečte v předehřáté troubě zhruba 20–30 minut podle velikosti závitků. Závitky se pod alobalem nebo poklicí dusí, pokud byste je pekli odkryté, list by se vysušil. Před podáváním ozdobte lístky a květy lichořeřišnice.
- Závitky doplňte čerstvým bílým chlebem a suchým bílým vínem.