Suroviny
- vejce (žloutky a bílky zvlášť) 3 ks
- cukr krupice 80 g
- domácí vanilkový cukr 1 lžíce
- polohrubá mouka 70 g
- rozpuštěné máslo (nesmí být horké) 2 lžíce
- kypřicí prášek do pečiva bez fosfátů 1 lžička
- rozmixovaná jablka 2 lžíce
- špetka mleté skořice
Karamelizovaná jablka na ozdobu
- střední jablka 2 ks
- Máslo 1 lžíce
- třtinový cukr 1 lžíce
- vlašské ořechy, opražené nasucho a lehce nasekané 1 lžíce
- cukr moučka na poprášení
Recept
Křehký koláč s jablky
Máte velké zásoby jablek? Tak to musíte vyzkoušet tento famózní jablečný koláč – podzimní sladké chutě jedna báseň! :)
Postup přípravy
- Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 °C.
- Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu, postupně do něj zašlehejte oba druhy cukru a pak žloutky. Poté přidejte mouku, kterou prosejte a smíchejte s kypřicím práškem.
- Za stálého šlehání pomalu přilévejte máslo a mixované jablko. Těsto nalijte do nepřilnavé formy s odnímatelným dnem a pečte přibližně 20 minut. Jakmile je piškot upečený, nechte ho vychladnout.
- Než se piškot upeče, připravte si plátky jablek na ozdobu. Jablka i se slupkou a jádřincem nakrájejte na plátky. Na pánvi rozehřejte máslo a poklaďte na něj plátky jablek, které zasypejte třtinovým cukrem.
- Hlídejte jablka, dokud nejsou ze spodní části lehce zbarvená, poté otočte a ještě chviličku opékejte. Koláč zdobte plátky jablek a okraje zaprašte cukrem.