Suroviny
- vejce (žloutky a bílky zvlášť) 3 ks
- cukr krupice 80 g
- vanilkový cukr (domácí) 1 lžíce
- polohrubá mouka 70 g
- rozpuštěné máslo (nesmí být horké) 2 lžíce
- kypřicí prášek do pečiva (bez fosfátů) 1 lžička
- jablko (rozmixované) 2 lžíce
- mletá skořice špetka
Karamelizovaná jablka na ozdobu
- jablko (střední) 2 ks
- Máslo 1 lžíce
- třtinový cukr 1 lžíce
- vlašské ořechy (opražené nasucho a lehce nasekané) 1 lžíce
- cukr moučka (na poprášení)
Postup přípravy
- Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 °C.
- Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu, postupně do něj zašlehejte oba druhy cukru a pak žloutky. Poté přidejte mouku, kterou prosejte a smíchejte s kypřicím práškem.
- Za stálého šlehání pomalu přilévejte máslo a mixované jablko. Těsto nalijte do nepřilnavé formy s odnímatelným dnem a pečte přibližně 20 minut. Jakmile je piškot upečený, nechte ho vychladnout.
- Než se piškot upeče, připravte si plátky jablek na ozdobu. Jablka i se slupkou a jádřincem nakrájejte na plátky. Na pánvi rozehřejte máslo a poklaďte na něj plátky jablek, které zasypejte třtinovým cukrem.
- Hlídejte jablka, dokud nejsou ze spodní části lehce zbarvená, poté otočte a ještě chviličku opékejte. Koláč zdobte plátky jablek a okraje zaprašte cukrem.
MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Křehký koláč s jablky