Najděte si recept
Na co máte chuť?

Květákové kung-pao
Kung-pao nemusí být jen masové – i když kuřecí je u nás asi nejpopulárnější. Vyzkoušejte variantu s květákem :)
do 1 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- květák, na růžičky 1 ks
- česnek, nadrobno 4 stroužky
- červená chilli paprička, najemno 2 ks
- čerstvý zázvor, oloupaný a najemno 2 cm
- jarní cibulka, na kolečka 4 ks
- nesolené arašídy, nasucho opražené a nasekané 50 g
- čerstvý koriandr, nakrájený 2 lžíce
- kukuřičná mouka 50 g
Olej:
- pražený arašídový olej 125 ml
- Badyán 2 hvězdičky
- sečuánský pepř 1 lžička
- sušené chilli vločky 1 lžička
- Sezamový olej 1 lžíce
Marináda:
- Sójová omáčka 100 ml
- čínské rýžové víno 50 ml
- Javorový sirup 1 lžíce
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Rozehřejte wok pánev na vysokém plameni společně s olejem. Jakmile bude dostatečně horký, vložte do oleje badyán, sečuánský pepř a chilli. Promíchejte, ponechejte na vysokém plameni asi 30 sekund a poté pánev odstavte. Vmíchejte sezamový olej a nechte vychladnout. Poté přeceďte přes plátýnko.
- Ingredience na marinádu smíchejte ve větší míse. Přidejte květákové růžičky, promíchejte (musí se dostatečně obalit) a marinujte alespoň 30 minut. Kukuřičnou mouku dejte do druhé mísy.
- Wok pánev vraťte na vysoký plamen a vlijte polovinu připraveného oleje. Jakmile bude dostatečně horký, vyndejte jednotlivé růžičky květáku z marinády, obalte v kukuřičné mouce a zbylou marinádu si schovejte.
- Za stálého míchání osmažte květák na oleji, dohněda a dokřupava. Pokud bude třeba, přidejte olej, ale uschovejte si 2 lžíce na další krok. Hotový květák sceďte a osušte na papírovém utěráku.
- Vytřete wok, vraťte na vysoký plamen a vlijte zbylý olej. Jakmile se z oleje začne kouřit, přidejte chilli, česnek, zázvor a restujte 30 sekund. Poté přidejte jarní cibulku a pokračujte v restování.
- Po minutě přidejte květák, arašídy a většinu koriandru (trochu si nechejte na ozdobu). Restujte 30 sekund a poté přilijte schovanou marinádu. Vařte další minutu a lehce prohoďte na pánvi, aby se květák obalil v omáčce. Pánev sundejte z plamene.
- Podávejte se zbylým koriandrem a dušenou rýží.
Květákové kung-pao; foto: circusgardener.com