Suroviny
- květák (na růžičky) 1 ks
- česnek (nadrobno) 4 stroužky
- červené chilli papričky (najemno) 2 ks
- zázvor (oloupaný a najemno) 2 cm
- arašídy (nesolené, nasucho opražené a nasekané) 50 g
- koriandr ( nakrájený) 2 lžíce
- kukuřičná mouka 50 g
Olej
- arašídový olej (pražený) 125 ml
- badyán 2 hvězdičky
- sečuánský pepř 1 lžička
- chilli 1 lžička
- sezamový olej 1 lžíce
Marináda
- sójová omáčka 100 ml
- rýžové víno 50 ml
- javorový sirup 1 lžíce
Postup přípravy
- Rozehřejte wok pánev na vysokém plameni společně s olejem. Jakmile bude dostatečně horký, vložte do oleje badyán, sečuánský pepř a chilli. Promíchejte, ponechejte na vysokém plameni asi 30 sekund a poté pánev odstavte. Vmíchejte sezamový olej a nechte vychladnout. Poté přeceďte přes plátýnko.
- Ingredience na marinádu smíchejte ve větší míse. Přidejte květákové růžičky, promíchejte (musí se dostatečně obalit) a marinujte alespoň 30 minut. Kukuřičnou mouku dejte do druhé mísy.
- Wok pánev vraťte na vysoký plamen a vlijte polovinu připraveného oleje. Jakmile bude dostatečně horký, vyndejte jednotlivé růžičky květáku z marinády, obalte v kukuřičné mouce a zbylou marinádu si schovejte.
- Za stálého míchání osmažte květák na oleji, dohněda a dokřupava. Pokud bude třeba, přidejte olej, ale uschovejte si 2 lžíce na další krok. Hotový květák sceďte a osušte na papírovém utěráku.
- Vytřete wok, vraťte na vysoký plamen a vlijte zbylý olej. Jakmile se z oleje začne kouřit, přidejte chilli, česnek, zázvor a restujte 30 sekund. Poté přidejte jarní cibulku a pokračujte v restování.
- Po minutě přidejte květák, arašídy a většinu koriandru (trochu si nechejte na ozdobu). Restujte 30 sekund a poté přilijte schovanou marinádu. Vařte další minutu a lehce prohoďte na pánvi, aby se květák obalil v omáčce. Pánev sundejte z plamene.
- Podávejte se zbylým koriandrem a dušenou rýží.
Vyzkoušejte i recept na výtečné kuře kung pao z restaurace SIA
Kompletní recept najdete ZDE