Suroviny
- olej 1 lžíce
- kuřecí prsa 600 g
- slanina (v celku) 100 g
- šalotka 180 g
- česnek 2 stroužky
- žampiony (nebo jiné oblíbené houby) 250 g
- tymián (čerstvý ) 1 snítka
- hladká mouka 2 lžíce
- kuřecí vývar 300 ml
- zakysaná smetana 200 ml
- listové těsto 1 balení
- vejce 1 ks
- uzená paprika 1 lžička
- muškátový oříšek
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Článek
23 báječných receptů na quiche a slané koláče
Původem francouzské slané koláče jsou oblíbené nejen ve své domovině. Ideální jídlo na večírek, dětské párty nebo na piknik má mnoho variant, s kterými se dá úspěšně...
Postup přípravy
- Kuřecí maso omyjte, osušte a nakrájejte na menší kousky. Ty osolte, opepřete a posypte uzenou paprikou.
- Rozpalte pánev a kuřecí maso na oleji osmahněte dozlatova spolu se slaninou, kterou jste nakrájeli na kostičky. Přidejte šalotky nakrájené na čtvrtiny a očištěné houby nakrájené na plátky. Osolte a opepřete. Vše zaprašte moukou a ještě chvíli restujte. Poté přilijte vývar a vmíchejte smetanu, přidejte prolisovaný česnek. Do pánve nastrouhejte kus muškátového oříšku a přidejte celé větvičky tymiánu.
- Vařte, dokud tekutina nezhoustne do krémové konzistence, a poté vyjměte tymián.
- Kuřecí směs nalijte do formy na koláč (o průměru asi 20 cm) a překryjte listovým těstem. Okraje nedbale zmuchlejte.
- Těsto potřete rozšlehaným vajíčkem. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C dozlatova.