Suroviny
- Olej 1 lžíce
- kuřecí prsa 600 g
- slanina v celku 100 g
- Šalotka 180 g
- Česnek 2 stroužky
- žampiony nebo jiné oblíbené houby 250 g
- čerstvý tymián 1 snítka
- hladká mouka 2 lžíce
- kuřecí vývar 300 ml
- Zakysaná smetana 200 ml
- Listové těsto 1 balení
- Vejce 1 ks
- sůl a čerstvě namletý pepř
- užená paprika 1 lžička
- Muškátový oříšek
Článek
23 báječných receptů na quiche a slané koláče
Původem francouzské slané koláče jsou oblíbené nejen ve své domovině. Ideální jídlo na večírek, dětské párty nebo na piknik má mnoho variant, s kterými se dá úspěšně...
Postup přípravy
- Kuřecí maso omyjte, osušte a nakrájejte na menší kousky. Ty osolte, opepřete a posypte uzenou paprikou.
- Rozpalte pánev a kuřecí maso na oleji osmahněte dozlatova spolu se slaninou, kterou jste nakrájeli na kostičky. Přidejte šalotky nakrájené na čtvrtiny a očištěné houby nakrájené na plátky. Osolte a opepřete. Vše zaprašte moukou a ještě chvíli restujte. Poté přilijte vývar a vmíchejte smetanu, přidejte prolisovaný česnek. Do pánve nastrouhejte kus muškátového oříšku a přidejte celé větvičky tymiánu.
- Vařte, dokud tekutina nezhoustne do krémové konzistence, a poté vyjměte tymián.
- Kuřecí směs nalijte do formy na koláč (o průměru asi 20 cm) a překryjte listovým těstem. Okraje nedbale zmuchlejte.
- Těsto potřete rozšlehaným vajíčkem. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C dozlatova.