Najděte si recept
Na co máte chuť?

Kuře v jílu
V případě, že na jílovitou půdu nenatrefíte, můžete kuře zabalit do alobalu. V takovém případě však bude čas pečení asi poloviční.
Článek
Nejkrásnější léto na zahradě zažijete s letním číslem časopisu Prima FRESH!
Suroviny (4 porce)
- kuře 1 ks
- Slanina 200 g
- Cibule 1 ks
- bagely 4 ks
- dijónská hořčice 4 lžíce
- mladé kopřivy 10 ks
- pečicí papír
- jíl nebo alobal
- kmín, sůl
Postup
- Kuře doma vykuchejte a očistěte. Na místě oběda udělejte prohlubeň a rozdělejte v ní oheň.
- Kuře důkladně nasolte zvenku i zevnitř. Potom oloupejte cibuli a vložte ji dovnitř, stejně jako nakrájenou slaninu.
- Nakonec kuře zvenku pokmínujte. Potom opeřence pečlivě zabalte do pečicího papíru a převažte. Nakonec jej oplácejte stejnoměrnou vrstvou jílu a nechte zaschnout.
- Když jsou na dně ohniště už jen uhlíky, rozhrabejte je a kuře položte tak, aby mělo žhavé ze všech stran. Pak nad pečínkou udržujte zhruba dvě hodiny mírný oheň.
- Když vyhasne, nechte kuře půl hodiny dojít, poté vyhrabejte a sloupněte hliněnou krustu. V ešusu spařte lístky kopřiv.
- Bagely rozkrojte na půl, lehce namažte hořčicí a vyskládejte do nich kousky natrhaného kuřecího masa, na ně rozložte vrstvu spařených lístků kopřiv a podávejte.
Kuře v jílu; foto: Outdoorová kuchařka
Outdoorová kuchařka
od rodinných výletů po zimní horské expedice
Petra Pospěchová
Nepostradatelná knížka pro všechny, kdo vyrážejí na výlet či trek a nespokojí se s instantními polévkami nebo konzervami. Přináší chutné, rychlé, lehké a výživné recepty na všechny druhy výšlapů, shrnuje, jak jídlo nejlépe zabalit, naplánovat jídelníček, případně jaké přirozeně léčivé potraviny s sebou vzít pro případ zdravotních potíží.
Petra Pospěchová léta svých zkušeností z hor přetavila v příručku, která mapuje, jak se po všech kulinárních stránkách připravit na víkendový výlet do Jeseníků, zimní přechod ukrajinských hor či himálajské expedice, ale taky na jednodenní výšlap s dětmi. Knížka je užitečná jak pro zkušené vlčáky, kterým rozšíří kulinární obzory a dosavadní jídelníček, tak pro začátečníky, kteří se chystají ven poprvé a potřebují se zorientovat nejen v jedlých surovinách, ale i ve vybavení pro vaření v přírodě. S Outdoorovou kuchařkou hravě zvládnete každou výpravu do hor a přírody vůbec.
Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz